Vijesti

Ministar odbrane upriličio doček dobrodošlice delegaciji NATO Komiteta za partnerstvo i kooperativnu sigurnost (PCSC)

8.6.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez upriličio je, 7. juna 2023. godine u Domu Oružanih snaga BiH, doček dobrodošlice za delegaciju NATO Komiteta za partnerstvo i kooperativnu sigurnost, kojeg je predvodio gospodin James Mackey.
Video prilog: https://www.youtube.com/watch?v=lItL9upjFVE

Svečanom koktelu dobrodošlice, između ostalih, prisustvovali su i zamjenici ministra odbrane Slaven Galić i Aleksandar Goganović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i njegov zamjenik generalmajor Gojko Knežević, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermayer, ambasadori u BiH, te mnoge druge uvažene zvanice i gosti.

Ministar Helez je izrazio veliko zadovoljstvo u povodu posjete članova NATO Komiteta, te istakao da je: „Svrha ove posjete vrlo znakovita i da dolazi u pravo vrijeme kada i na globalnom i regionalnom planu prolazimo ozbiljne sigurnosne izazove.“ Dodao je da posljedice rata u Ukrajini osjećamo svi kako u političkom tako i sigurnosnom, a sve više i ekonomskom i energetskom pogledu. On je izrazio zahvalnost NATO-u i Evropskoj uniji koji su posredstvom donatorskih paketa podrške podržali Bosnu i Hercegovinu i njene oružane snage u jačanju njihovih kapaciteta i borbene spremnosti.

Na kraju ministar Helez je poručio da Bosna i Hercegovina neće posustati na svom euroatlantskom putu te da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH ostaju kredibilan partner Savezu, spremne davati svoj doprinos međunarodnom miru i sigurnosti.

Predstavnik NATO Komiteta za partnerstvo, gospodin James Mackey, u svom obraćanju je istakao: „Komitet je danas ovdje sa vama zbog toga što je Bosna i Hercegovina važna zemlja za NATO savez“.

Komitet nastavlja aktivnosti posvećene OS BiH posjetom određenih vojnih lokacija.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,
E-mail:
info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA