Vijesti

Pripadnici Oružanih snaga BiH na kolektivnoj obuci Balkanskih medicinskih snaga u Sloveniji

8.6.2023

Oružane snage Bosne i Hercegovine u okviru Balkanskih medicinskih snaga - BMTF (Balkan Medical Task Force), regionalnog projekta šest zemalja (Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Republike Srbije i Republike Slovenije), učestvuju sa deset pripadnika na kolektivnoj obuci u periodu od 4. do 10. juna 2023. godine, u Slovenskoj Bistrici, Slovenija.

Glavni ciljevi obuke su kolektivna priprema za vanjsko ocjenjivanje (MEDEVAL) i samoocjenjivanje i izrada izvještaja o istom za sve BMTF module.

Oružane snage BiH u kolektivnoj obuci predstavljaju: štabni oficir u štabu – S3 (HQ Staff – Standing Organization BMTF - SO BMTF), medicinsko osoblje u okviru bolnice ROLE 2 (eng. Outpatient Ward), medicnsko osoblje i vozač, članovi evakuacijskog tima u okviru evakuacijske jedinice (eng. Evacuation Unit) sa specijaliziranim sanitetskim motornim vozilom.

Pripadnici OS BiH  svojim učešćem u obuci još jednom potvrđuju apsolutnu podršku projektu BMTF, te daju puni doprinos jačanju ukupne obučenosti, uvježbanosti i osposobljenosti za ispunjenje dodijeljene misije BMTF. 

Obuka pruža i priliku da evakuacijski timovi uvježbaju procedure prilikom zračne medicinske evakuacije.  Svi evakuacijski timovi su prošli obuku koja se odnosi na sigurnosne mjere, preuzimanje - predaja i transport pacijenta zračnim putem (helikopterski transport).

Također, pripadnici OS BiH, koji su raspoređeni u modulu za njegu bolesnika, završili su posebnu obuku na aparatima kojima je opremljen ovaj modul i to: aspiratoru (Weinmann accuVac PRO), respiratoru (Hamilton medical - Hamilton T1), perfuzoru (Brown Perfusor SPACE),  grijaču za infuzijske otopine (Biegler BW685 S) i monitoring respiratoru (Corpuls 3). 

Info - Vojni predstavnik BiH pri BMTF

7 FOTO GALERIJA