Vijesti

Pripadnik Oružanih snaga BiH uspješno završio školovanje na Univerzitetu za nacionalnu odbranu Oružanih snaga SAD-a

12.6.2023

Svečanost u povodu završetka jednogodišnjeg ciklusa školovanja operativno-strateškog nivoa, generacije 2022 – 2023. na Univerzitetu za nacionalnu odbranu (NDU) Oružanih snaga SAD-a, na kojoj je promoviran i pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, upriličena je 8. juna 2023. godine na lokaciji kasarne Fort McNair, Washington D.C., u Sjedinjenim Američkim Državama.

Među mnogobrojnim domaćim i međunarodnim polaznicima, koji su uspješno završili školovanje na ovoj prestižnoj vojnoj školi Oružanih snaga SAD, bio je i pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pukovnik Mirhad Čelebić.

Na Univerzitetu za nacionalnu odbranu Oružanih snaga SAD-a pukovnik Čelebić pohađao je „Dwight D. Eisenhower“, Školu za nacionalnu sigurnost i strategiju resursa, te pored diplome o završenoj školi operativno-strateškog nivoa stekao i diplomu magistra nauka u oblasti Strategije upravljanja resursima.

Univerzitet za nacionalnu odbranu je najprestižnija vojna škola u SAD-u koja polaznicima omogućava edukaciju na strateškom nivou, gdje se fokus daje na kritičko razmišljanje i kreativnu primjenu kako vojnih tako i ostalih elemenata nacionalne moći u okviru globalno integriranih operacija.

Pored pukovnika Čelebića, Školu za međunarodne sigurnosne poslove pri NDU američkih oružanih snaga uspješno je završila i gđa. Nataša Tešanović-Šojić, pripadnica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Polaznicima su diplome uručili general Mark A. Milley, načelnik Generalštaba američkih oružanih snaga te generalpukovnik Michael T. Plehn, komandant Univerziteta za nacionalnu odbranu Oružanih snaga SAD-a.

Među mnogobrojnim zvanicama, svečanoj ceremoniji prisustvovali su i vojni ataše BiH u SAD-u brigadir Mirko Bošnjak, oficir za vezu BiH sa saveznom državom Maryland, pukovnik Admir Jusupović te delegacija Nacionalne garde savezne države Marylanda koju je predvodila generalmajor Janeen Birckhead. Ovom prilikom generalica Birckhead i brigadir Bošnjak čestitali su polaznicima uspješan završetak školovanja te poželjeli uspjeh u daljnjoj profesionalnoj karijeri.



Info – Ured vojnog atašea BiH u SAD