Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez primio ambasadora Republike Slovenije u BiH Nj.E. Sedara

12.6.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u službenu je posjetu primio 12. juna 2023. godine ambasadora Republike Slovenije u BiH Nj.E. Damijana Sedara.

Razgovarano je o mogućnostima proširenja bilateralne saradnje ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja, te je konstatirano da su odnosi BiH i Slovenije izuzetno prijateljski. Republika Slovenija je pružila veliku podršku davanju kandidatskog statusa BiH za Evropsku uniju, za šta je ministar Helez izrazio veliku zahvalnost Nj.E. Sedaru.

Ambasador Sedar je istakao i značaj nedavnog izglasavanja Slovenije za privremenu članicu Vijeća sigurnosti Organizacije Ujedinjenih naroda. Naglasio je da će se u toj ulozi Slovenija zalagati za multilateralizam i zaštitu ljudskih prava te da pri tome neće zapostaviti značaj Bosne i Hercegovine za mir i stabilnost ovog dijela Evrope. On je izrazio punu podršku Slovenije za napredak BiH ka punopravnom članstvu u euroatlantskim integracijama. Posebno je izrazio spremnost njegove zemlje da donatorskim sredstvima učestvuje u NATO-ovom paketu pomoći za izgradnju odbrambenih kapaciteta BiH.

Ministar Helez je istakao značaj Slovenije kao zemlje koja je nekada sa BiH bila u sastavu zajedničke države, te da njeno poznavanje okolnosti u regiji može pomoći BiH na putu punopravnog članstva u Evropskoj uniji i NATO-u. Naglasio je da BiH i Slovenija nemaju otvorenih pitanja, te ambasadoru Sedaru zahvalio na pomoći koju Slovenija ukazuje Bosni i Hercegovini u slučajevima prirodnih nesreća, ali i u edukaciji, obukama i razmjeni vojnih iskustava.

Sastanku su prisustvovali šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba i vojni ataše Republike Slovenije u BiH brigadir Tadej Burgar.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA