Vijesti

Zamjenik ministra Galić na obilježavanju 29. godišnjice 1. gardijske brigade HVO

12.6.2023

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Ivica Jerkić, u ponedjeljak 12. juna 2023. godine u Livnu su predvodili delegaciju MO i OS BiH na ceremoniji obilježavanja 29. godišnjice formiranja 1. gardijske motorizirane brigade Hrvatskoga vijeća odbrane „Ante Bruno Bušić“.

U čast ove brigade i sjećanje na njenu izuzetno značajnu ulogu, u kasarni OS BiH „Ante Bruno Bušić“ u Livnu okupili su se nekadašnji pripadnici i komandanti ove jedinice HVO-a.

Uz delegaciju MO i OS BiH, ratni komandanti HVO-a su položili vijence i zapalili svijeće podno centralnog spomen-obilježja u Livnu, zajedno sa delegacijom Hrvatskog narodnog sabora i delegacijom Republike Hrvatske, koje je predvodio ambasador RH u BiH Nj.E. Ivan Sabolić.

U kapelici kasarne služena je sveta misa za sve poginule i umrle pripadnike brigade. Svečanost obilježavanja godišnjice završena je svečanom akademijom i prigodnim govorima. O ulozi 1. gardijske brigade HVO-a i njenom ratnom putu govorili su general Ivica Jerkić i komandant 1. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OS BiH major Vjekoslav Puharić.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA