Vijesti

Zamjenik ministra odbrane BiH Goganović primio šefa Diplomatskog ureda Kraljevine Belgije u BiH

13.6.2023

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Aleksandar Goganović u službenu je posjetu primio 13. juna 2023. godine u Sarajevu šefa Diplomatskog ureda Kraljevine Belgije u BiH Benjamina Sturtewagena.

Tema razgovora bila je mogućnost razvoja bilateralne vojne saradnje BiH i Belgije, u skladu sa planovima Kraljevine Belgije da u skoroj budućnosti u BiH otvori svoju ambasadu. Kraljevina Belgija nema rezidentnog vojnog atašea u BiH, već je za vojne kontakte zadužen belgijski vojni predstavnik sa sjedištem u Beogradu brigadir David Lambeens, koji je također učestvovao na sastanku. Goste iz Belgije zanimalo je koji su prioriteti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH te u kojim aspektima bi bila dobrodošla pomoć Belgije.

Zamjenik ministra Goganović istakao je da su odnosi BiH i Belgije prijateljski, te je izrazio očekivanje da će se oni podići na još viši nivo. Istakao je kako u Bosni i Hercegovini postoji konsenzus po pitanju cilja da BiH postane punopravna članica Evropske unije. Naglasio je da po pitanju članstva u NATO-u taj konsenzus ne postoji, ali da je dobrodošla saradnja sa NATO savezom. Goganović je konstatirao i da se konstituirajuća sjednica Komisije za saradnju BiH s NATO-om, u kojoj će on biti na poziciji zamjenika predsjedavajućeg, očekuje u najskorijem vremenu.

Sagovornici su se složili da se u narednom periodu intenziviraju službeni susreti kako bi se čim prije stvorili okolnosti za uspostavljanjem bilateralne vojne saradnje.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnici ministra odbrane BiH Zoran Šajinović i Dženan Redžo, šefica Kabineta zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić te šef Kabineta zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Slaviša Stjepanović.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA