Vijesti

Potpisan Sporazum o donaciji NR Kine OS BiH u vrijednosti od 10 miliona juana

6.12.2017

Sporazum o vojnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Narodne Republike Kine (NR Kine) potpisan je danas, 6. decembra 2017. godine u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine, а koji su potpisale ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i ambasadorica NR Kine u BiH Nj.E. Chen Bo.

Ceremoniji potpisivanja Sporazuma prisustvovao je zamjenik ministra odbrane Sead Jusić, kao i pomoćnici ministra odbrane iz sektora za međunarodnu saradnju, politiku i planove i nabavku i logistiku, kao i generalmajor Mirko Tepšić u svojstvu predstavnika Zajedničkog štaba OS BiH.

Pored ambasadorice Chen Bo, potpisivanju Sporazuma sa kineske strane prisustvovali su vojni ataše NR Kine u BiH stariji brigadir Luo Tiefeng i asistent vojnog atašea brigadir Zang Zizhe.

Sporazumom sa Ministarstvom odbrane NR Kine o vojnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu kineska strana je odlučila donirati 10 miliona juana, što je protuvrijednost oko 2,5 miliona konvertibilnih maraka, a ogledat će se u isporuci specijaliziranih inžinjerijskih i građevinskih mašina za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Prije potpisivanja Sporazuma, ministrica Pendeš je ambasadorici Chen Bo zahvalila na pomoći i podršci koju Vlada NR Kine pruža Bosni i Hercegovini u smislu dodatnog jačanja sposobnosti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ovaj sporazum će posebno osnažiti inžinjerijske kapacitete Oružanih snaga BiH koji će biti angažirani u realizaciji misijskih zadataka, a tiču se pomoći civilnim strukturama u slučajevima prirodnih nepogoda te u izgradnji i popravci potrebne infrastrukture u našim lokalnim zajednicama.

Sagovornici su tokom susreta naglasili uspješnu saradnju u oblasti odbrane i izrazili želju za nastavkom i produbljenjem ove saradnje i u narednom periodu, te još jednom istakli značaj ove donacije ne samo za Oružane snage BiH, već i za sve stanovnike Bosne Hercegovine koji će na indirektan način imati koristi od ove pomoći.

Do sada je naše ministarstvo sa kineskim ministarstvom narodne odbrane potpisalo Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti odbrane i dva protokola o donaciji vojne donacije NR Kine za BiH.

Ovi dokumenti potpisani su 2005, 2010. i 2013. godine i odnosili su se na pomoć u oblasti vojnog obrazovanja i obuke, vojne tehnike i tehnologije, vojne nauke i istraživačkog rada, vojne kulture, sporta i medicine kao i razmjene iskustava o učešću u međunarodnim operacijama podrške miru.

Na osnovu potpisanog Memoranduma i Protokola, kineska strana je do sada Oružanim snagama Bosne i Hercegovine ukupno donirala 17 inžinjerijskih mašina koje su u proteklom periodu dodatno ojačale kapacitete OS BiH.

Video prilog možete preuzeti na linkovima:

https://youtu.be/n8jyagt5mwa

goo.gl/szjn8p

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA