6. Konferencija Generalnog inspektorata MO BiH i inspektora komandi i jedinica OS BiH

12.12.2011

U organizaciji Generalnog inspektorata MO BiH od 06. do 09.12.2011. godine održana je 6. Godišnja konferencija Generalnog inspektorata MO BiH i inspektora komandi i jedinica OS BiH.

U organizaciji Generalnog inspektorata MO BiH od 06. do 09.12.2011. godine održana je 6. Godišnja konferencija Generalnog inspektorata MO BiH i inspektora komandi i jedinica OS BiH.

Konferencija je održana u hotelu „Akvareumal“ u Fojnici uz svesrdnu pomoć Komande NATO štaba Sarajevo. Pored inspektora Generalnog inspektorata i inspektora komandi i jedinica OS BiH konferenciji su prisustvovali i komandanti komandi i jedinica OS BiH i njihovi pravni savjetnici, kao i predstavnici Zajedničkog štaba OS BiH i Ministarstva odbrane BiH, te predstavnici Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika na čelu sa gospodinom Boškom Šiljegovićem.
Cjelokupan rad konferencije su pratili i predstavnici NATO štaba Sarajevo, a poseban značaj konferenciji je dao i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, general-pukovnik Miladin Milojčić koji je prigodnim obraćanjem informisao prisutne o sadašnjim težišnim aktivnostima i zadacima koji stoje pred Oružanim snagama BiH, te je posebno naglasio očekivanja koja on, kao načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, ima kada je u pitanju Generalni inspektorat MO BiH i sistem inspektora u cjelini.

Osim analize rada Generalnog inspektorata MO BiH i inspektora komandi i jedinica OS BiH, čime su sumirani rezultati rada cjelokupnog sistema inspektora u proteklom jednogodišnjem periodu, tokom konferencije su identifikovani i određeni sistemski problemi koji opterećuju rad inspektora i usložnjavaju funkcionisanje MO i OS BiH, te su kroz zaključke konferencije utvrđeni težišni zadaci za naredni period i predloženi načini prevazilaženja identifikovanih poteškoća u radu inspektora.
Kao veoma značajne aktivnosti na konferenciji bitno je izdvojiti i rad na prednacrtu Etičkog kodeksa OS BiH, te na prijedlogu instrukcije kojom bi bile regulisane procedure davanja saglasnosti za angažovanje vojnih lica u drugim institucijama (ustanovama i udruženjima) a sa aspekta sukoba interesa. Oba ova dokumenta vrlo brzo će biti upućena u proceduru odobravanja.

Kao krajnji rezultat, konferencija je opravdala svoje održavanje i Generalni inspektorat MO BiH će i u budućnosti insistirati na održavanju ove aktivnosti uz saradnju sa svim relevantnim činiocima kako u okviru MO i OS BiH, tako i van njih.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba