Regionalna konferencija generalnih inspektora, Albanija, 25. - 29.02.2008. godine

25.2.2008

Pripadnici generalnog inspektorata Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine boravili su u Albaniji u periodu od 25.02. do 29.02.2008. godine, gdje su prisustvovali Regionalnoj konferenciji generalnih inspektora.

Pripadnici generalnog inspektorata Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine boravili su u Albaniji u periodu od 25.02. do 29.02.2008. godine, gdje su prisustvovali Regionalnoj konferenciji generalnih inspektora.

Konferenciju je organizovao Generalni inspektor Komande američkih snaga za Evropu.

Učesnici konferencije iz GI MO BiH bili su brigadni general Rizvo Pleh, brigadir Nebojša Šupić, pukovnik Nedžad Sadiković i major Slaven Blavicki. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Hrvatske, Makedonije, Albanije, Crne Gore, pripadnici Vojske SAD-a, te GI NATO štaba u Sarajevu.

Tokom rada konferencije, učesnicima je prezentovan model generalnih inspektora KoV-a SAD, kao i prezentacija modela inspektora GI MO BiH i OS BiH. Prisutni su upoznati sa strukturom, metodologijom, statistikom i dosadašnjim iskustvima GI MO BiH. Pukovnik Anderson,GI EUCOM-a, istakao je činjenicu da je BiH zemlja u tranziciji, da veličinom i strukturom svojih OS ima podudarnost sa OS zemalja u regionu, te da model MO i OS BiH, može biti dobra vodilja u definisanju i profilisanju njihovih modela iz domena inspekcija i ombudsmanskog djelokruga poslova.

Kao jedan od bitnih zaključaka konferencije, definisana je daljnja saradnja zemalja u regionu po pitanju inspektorata i ombudsmanskog djelokruga poslova, kao i razmjena iskustava u radu. Prisutni su iskazali interes za prisustvo kursu inspektora GI MO BiH i OS BiH, koji je planiran za mjesec april ove godine.

Ministar odbrane BiH, mr. Selmo Cikotić, je odobrio da na pomenutom kursu prisustvuje po jedan učesnik iz zemalja, koje su prisustvovale Regionalnoj konferenciji generalnih inspektora. Takođe, prisutni na ovoj konferenciji, iskazali su interes za prisustvo konferenciji inspektora GI MO BiH i OS BiH, planiranoj za mjesec septembar 2008. godine, istovremeno istaknuvši da žele da predstavnici GI MO BiH i OS BiH prisustvuju sličnim događajima u njihovim zemljama.