Sastanak ekspertne radne grupe MO BiH za provođenje Politike izgradnje integriteta

3.9.2018

Sastanak ekspertne radne grupe Ministarstva odbrane BiH za provođenje Politike izgradnje integriteta, smanjenja rizika i borbe protiv korupcije u MO BiH i OS BiH održan je 3. septembra 2018. godine u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Na sastanku, koji je vodio generalni inspektor MO BiH, brigadni general Mirsad Ahmić, prezentirani su dosadašnji rezultati rada koje MO BiH provodi u cilju implementacije Plana integriteta i borbe protiv korupcije MO BiH 2015 - 2019. godina, a koje su ujedno fokusirane na ispunjenja preporuka Stručnog tima za izgradnju integriteta Štaba NATO-a iz Brisela iz 2014. godine.

Podsjećamo, kao jedan od koraka u svojoj borbi protiv korupcije i izgradnje integriteta, MO BiH je 2013. pokrenulo proces samoprocjene izgradnje integriteta u odbrambenom sektoru, a Štab NATO-a iz Brisela je krajem septembra 2014. dostavio konačni izvještaj o statusu integriteta s određenim preporukama u ovoj oblasti. Dokument „Samoprocjena izgradnje integriteta – Izvještaj o kolegijalnoj ocjeni Bosne i Hercegovine“ je zasnovan na analizi odgovora MO BiH na standardizirani upitnik i intervjuima koji je stručni tim NATO-a 2014. vodio sa ključnim personalom MO BiH i OS BiH, kao i s predstavnicima pojedinih institucija i agencija u BiH, te nevladinih organizacija.

Tadašnji rezultati su pokazali i potvrdili da u MO BiH i OS BiH postoje dobre prakse u borbi protiv korupcije, ali i određena područja koja je potrebno poboljšati.

Ministarstvo odbrane BiH je u junu 2018. u saradnji sa Stručnim timom za izgradnju integriteta Štaba NATO-a u Brisela dogovorilo ponovnu analizu postupaka i mjera koje MO BiH provodi u cilju povećanja transparentnosti, izgradnji integriteta i smanjenju rizika od korupcije, a u cilju ispunjenja preporuka NATO-a iz 2014. godine. Posjeta stručnog tima iz Brisela dogovorenа je za početak novembra 2018. godine, kada će biti izvršena ocjena efikasnosti provođenja i ispunjenja aktivnosti iz Plana izgradnje integriteta i borbe protiv korupcije MO BiH za protekli period.