Radionica na temu „Analiza stepena realizacije preporuka NATO ekspertnog tima za izgradnju integriteta“

7.2.2019

Uz podršku Centra za izgradnju integriteta u odbrambenom sektoru (CIDS) iz Norveške, u Konjicu je od 6. do 7. februara 2019. godine održana dvodnevna radionica na temu „Analiza stepena realizacije preporuka NATO ekspertnog tima za izgradnju integriteta“.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je 2014. godine u saradnji sa predstavnicima NATO programa za izgradnju integriteta Štaba NATO u Briselu završilo proces samoprocjene stanja integriteta u Ministarstvu odbrane BiH. U izvještaju o samoprocjeni stanja iz 2014. sadržan je i niz preporuka NATO tima, u cilju unapređenja funkcioniranja Ministarstva odbrane BiH u pogledu smanjenja rizika od korupcije. Radom Ekspertne radne grupe za izgradnju integriteta i borbu protiv korupcije u MO BiH i OS BiH i Odbora za provođenje Politike izgradnje integriteta u MO BiH od 2014. godine definirane su aktivnosti u cilju smanjenja rizika od korupcije, a koje su do danas rezultirale rješavanjem 132 od ukupno 186 planiranih mjera, dok je realizacija za 42 mjere još uvijek u toku.

 

U koordinaciji sa predstavnicima NATO programa izgradnje integriteta iz Brisela, Ministarstvo odbrane BiH je krajem 2018. iniciralo pozivanje predstavnika NATO-a da izvrše evaluaciju mjera koje je MO BiH poduzelo u proteklom periodu u cilju smanjenja rizika od korupcije u oblasti obuke, upravljanja personalom, javnih nabavki i transparentnosti i efikasnosti u izvršenju budžeta MO BiH. Posjeta NATO tima je planirana za kraj mjeseca februara ove godine, nakon čega će se donijeti nova kolegijalna ocjena o stanju integriteta u odbrambenom sektoru.

 

Cilj radionice, u organizaciji Generalnog inspektorata MO BiH, a na kojoj su učestvovali predstavnici svih organizacionih cjelina MO BiH i ZŠ OS BiH, bila je analiza stepena implementacije preporuka od NATO-a za predstojeću stručnu evaluaciju. Prilikom analize, poseban fokus je bio na analizi i pripremi konkretnih pokazatelja implementacije svih predviđenih mjera iz liste preporuka.

 

U skladu s uspostavljenim programom saradnje CIDS-a i Ministarstva odbrane BiH u oblasti jačanja kapaciteta u cilju održavanja profesionalizma i integriteta za period 2018. - 2020. godina, Vlada Kraljevine Norveške aktivno nastavlja podržavanje projekata iz oblasti jačanja kapaciteta MO BiH, koji su fokusirani na oblasti javnih nabavki, sistema upravljanja i organizacije te jačanja kapaciteta Generalnog inspektorata u Ministarstvu odbrane BiH.

 

Info - GI

9 FOTO GALERIJA