Brigadni general Mirsad Ahmić posjetio lokaciju 5. pješadijske brigade OS BiH - o položaju žena u MO i OS BiH

15.2.2019

Na osnovu Odluke ministrice odbrane BiH, Generalni inspektorat je u 2019. pokrenuo proces utvrđivanja zadovoljstva o položaju žena u MO i OS BiH. Dana 15.02.2019. generalni inspektor MO BiH, brigadni general Mirsad Ahmić posjetio je lokaciju 5. pješadijske brigade OS BiH i tom prilikom održao susret sa pripadnicama jedinice OS BiH na lokaciji Dubrave.

U svom izlaganju, generalni inspektor MO BiH se osvrnuo na dosadašnje aktivnosti MO BiH i OS BiH u procesu prijema i upravljanja karijerom u vojnoj službi žena - pripadnica OS BiH, kao i aktivnostima Generalnog inspektorata iz proteklog perioda u vezi specifičnih izazova u položaju žena u MO i OS BiH. Ovom prilikom, Generalni inspektorat MO BiH je također izvršio i anonimno anketiranje pripadnica OS BiH na lokaciji o njihovom zadovoljstvu o položaju žena u OS BiH.

 

Nakon obilaska ostalih lokacija OS BiH predviđenih Odlukom MO BiH i anketiranja reprezentativnog broja pripadnica OS BiH, Generalni inspektorat će analizirati, utvrditi i predložiti daljnje mjere iz svoje nadležnosti, a u cilju poboljšanja uslova za položaj žena u MO i OS BiH, ali i dostizanja cilja potpune rodne ravnopravnosti u pogledu broja žena u sistemu odbrane.

 

Prilikom posjete 5. pješadijskoj brigadi OS BiH, uz prisustvo generalnog inspektora MO BiH bile su i gospođa Željka Blagovčanin, kontakt osoba u MO BiH za pitanja rodne ravnopravnosti i major Enida Ramić, inspektor OS BiH u Operativnoj komandi OS BiH, a na predavanju su također bili prisutni i komandant 5. pješadijske brigade, brigadir Emir Kliko, major Ivo Deanović, inspektor u brigadi i Murgić, oficir za pitanja rodne ravnopravnosti u 5. pješadijskoj brigadi.

 

info - Generalni inspektorat

3 FOTO GALERIJA