Analiza realizacije mjera za izgradnju integriteta

4.3.2019

U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu je 28. februara 2019. godine održan sastanak na kojem je prezentirana analiza realizacije mjera prema preporukama koje NATO ekspertni tim za izgradnju integriteta dostavio Ministarstvu obrane BiH krajem 2014. godine, nakon završetka samoprocjene stanja integriteta u MO i OS BiH.

Ispred NATO-a ovom događaju su prisustvovali dr. Nađa Milanova iz Odjela za integracije, partnerstvo i saradnju u Sektoru za političke poslove i sigurnosnu politiku Štaba NATO u Briselu i gospodin Rohan Maxwell iz Štaba NATO u Sarajevu.

 

Sastankom je predsjedavao zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Sead Jusić, ujedno i predsjedavajući Odbora za izgradnju integriteta u MO BiH. On je istakao dosadašnje aktivnosti MO i OS BiH po pitanju jačanja integriteta, naglašavajući posvećenost Ministarstva odbrane BiH u implementaciji i relizaciji ciljeva iz Politike izgradnje integriteta, kroz uspotavljanje planova razvoja integriteta i provođenja niza ostalih mjera s ciljem jačanja sistema odbrane kroz primjenu nulte tolerancije na korupciju. Pored toga, zamjenik Jusić je izrazio očekivanja da će novi četverogodišnji Plan izgradnje integriteta i borbe protiv korupcije Ministarstva odbrane biti konkretan i usmjeren na rješavanje sistemskih problema i suštinskih izazova slijedeći implementaciju mjera iz državne Strategije za borbu protiv korupcije.

 

Prisutnima se obratio i zamjenik direktora Agencije za koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Dragan Slipac, koji je istakao odličnu saradnju MO BiH i APIK-a kroz redovne koordinacije u planiranju, ali i analizi realizacije planova borbe protiv korupcije.

 

U svom izlaganju generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić osvrnuo se na prezentaciju normativno-pravnih okvira koji su do danas uspostavljeni i koji tretiraju borbu protiv korupcije i sprečavanje rizika od pojava korupcije u MO i OS BiH, kao i ulogu MO BiH u jačanju integriteta. General Ahmić je istakao da je od 186 mjera predviđenih Planom integriteta MO BiH za period 2015-2019, realizirano njih 132, dok je realizacija preostale 42 mjere u toku. Međutim, kada je riječ o realizaciji preporuka koje su rezultat samoprocjene stanja integriteta u MO BIH iz 2014. godine, od 30 preporuka iz oblasti upravljanja personalom, etike i profesionalizma, nabavke i logistike, odnosa s javnošću, finansija i budžeta, u toku je još realizacija 3 preporuke čija se realizacija, prema Planu integriteta 2015-2019. godine, očekuje do kraja tekuće godine.

 

Predstavnica Štaba NATO iz Brisela dr. Milanova je izrazila zadovoljstvo napretkom MO BiH, od 2014. u procesima koji vode ka jačanju integriteta, povećanju transparentnosti, ali i efikasnosti MO i OS BiH. Posebno je istakla značaj i ulogu PSOTC-a u BiH kao partnerskog centra za obuku i edukaciju, koji kroz svoje programe ima važnu ulogu za OS BiH, ali i za druge države.

 

Na sastanku su, pored zamjenika ministra Seada Jusića bili prisutni i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Gojko Knežević, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, sekretar Ministarstva odbrane dr. Muhamed Smajić, kao i drugi najviši zvaničnici i predstavnici organizacionih cjelina Ministarstva odbrane BiH.

 

Info – GI MO BiH

6 FOTO GALERIJA