Anketiranje pripadnica Oružanih snaga BiH na temu „Položaj žena u MO i OS BiH“

18.3.2019

Tim MO BiH koji su sačinjavali generalni inspektor brigadni general Mirsad Ahmić, Željka Blagovčanin iz Sektora za upravljanje personalom Ministarstvu odbrane BiH i inspektor u OK OS BiH major Enida Ramić, posjetili su više lokacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u toku mjeseca marta, u cilju provođenja ankete sa pripadnicama svih kategorija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Posjeta komandama i jedinicama Oružanih snaga realizovana je  na osnovu odluke ministrice odbrane Bosne i Hercegovine na temu  „Položaj žena u MO i OS BiH“, a anketa je provedena na lokacijama kasarne „Kozara“ Banja Luka, kasarna i aerodrom „Dubrave“ u Tuzli, kasarna „Božan Šimović“ u Čapljini, te u kasarni „Rajlovac“ u Sarajevu.

 

Anketa je provedena sa više od 200 pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine svih kategorija oficiri, podoficiri, vojnici i civilna lica na službi u Oružanim snagama BiH, te državni službenici.

 

Tokom posjeta lokacijama brigadni general Mirsad Ahmić je sa nadležnim komandantima razgovarao o položaju žena u OS BiH, o uslovima života i rada na lokacijama, kao i načinima otklanjanja nedostataka koji su uočeni u proteklom periodu.

 

Nakon provedene ankete, generalni inspektor Ministarstva odbrane BiH je u neposrednom obraćanju pripadnicama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iste upoznao na svim aktivnostima koje su doprinijele povećanju zastupljenosti žena u institucijama odbrane, kao i povećanom broju žena učesnica u NATO i UN-vođenim operacijama podrške miru, te odgovarao na pitanja koja su mu postavljale prisutne pripadnice OS BiH, na temu „Položaj žena u MO i OS BiH“.

 

Rezultati provedenog anketiranja će u narednom periodu biti dostavljeni ministrici odbrane Bosne i Hercegovine, te svim nivoima komandovanja, u cilju otklanjanja uočenih propusta i nedostataka vezanih za položaje žena u MO i OS BiH.

 

info - Generalni inspektorat

3 FOTO GALERIJA