Posjeta predstavnika Inspektorata odbrane Republike Hrvatske Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane BiH

3.4.2019

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš sa saradnicima, brigadnim generalom Mirsadom Ahmićem i pomoćnikom ministra za međunarodnu saradnju Zoranom Šajinovićem primila je 03. aprila 2019.godine predstavnike Inspektorata odbrane Republike Hrvatske na čelu s glavnim inspektorom generalmajorom Slavenom Zdilarom, a sastanku je prisustvovao i vojni ataše Republike Hrvatske u BiH brigadir Marin Gregorović.

Ministrica Pendeš izrazila je dobrodošlicu predstavnicima Inspektorata odbrane Republike Hrvatske, te se u kratkim crtama osvrnula na trenutne  aktivnosti MO i OS BiH,  a koje se odnose na aktivaciju MAP-a, i druge aktivnosti Ministarstva odbrane na putu ka evroatlantskim integracijama.

Također, ministrica Pendeš je pohvalila dosadašnje aktivnosti Generalnog inspektorata MO BiH koji reguliraju provođenje prava proisteklih iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Zakona o odbrani BiH, kao provođenje i drugih zakonskih i podzakonskih akata koje koriste pripadnici MO i OS BiH. Razgovaralo se i o iskustvima u radu inspektora kao i o saradnji u  oblasti obuke, te Planu integriteta i rizicima na korupciju.

Dalji rad tokom posjete (02.-04. aprila 2019.godine), inspektori MO BiH i MO R.Hrvatske će nastaviti kroz, ekspertske razgovore i razmjenu iskustava u radu inspektora ove dvije zemlje.

Pored navedenih aktivnosti predstavnici Inspektorata odbrane Republike Hrvatske posjetit će Ambasadu R.Hrvatske u BiH i Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).

U timu Inspektorata odbrane Republike Hrvatske bili su  inspektori: brigadir Radmilo Jasak, brigadir Mirja Mantolić i pukovnik Jure Stipić.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, telefax (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA