Generalni inspektor MO BiH uvodničar na okruglom stolu o ulozi žena u mirovnim misijama

5.4.2019

Generalni inspektor Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine brigadni general Mirsad Ahmić govorio je kao uvodničar na velikom okruglom stolu, koji je ne temu „Doprinos žena mirovnim misijama“, održan 05. aprila 2019. godine u sarajevskom Domu Oružanih snaga BiH.

General Ahmić je posebno istakao da se pitanjima rodne ravnopravnosti posvećuje posebna pažnja u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, te da sve više pripadnica OS BiH učestvuje i u mirovnim misijama po svijetu.  On je naglasio da je zastupljenost žena u OS BiH u stalnom porastu te da je danas više od sedam posto žena u Oružanim snagama BiH. Nakon posljednjeg javnog poziva za prijem u OS BiH u činu oficira, od ukupnog broja odabranih kandidata 24 posto su žene. „Do sada je u različitim mirovnim misijama u zemljama poput Etiopije i Eritreje, Konga, Iraka, Afganistana, Centralnoafričke Republike i Malija učestvovalo oko 1.450 pripadnika OS BiH, od kojih su 65 žene, što je oko četiri posto. Taj procenat se stalno povećava, jer zadaci u mirovnim misijama često zahtijevaju posebno osjetljiv pristup, za što pripadnice OS BiH iskazuju poseban senzibilitet,“ rekao je general Ahmić.  

 

Uz brigadnog generala Mirsada Ahmića, uvodničari okruglog stola bili su i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, komandant EUFOR-a generalmajor Martin Dorfer te direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

 

Organizatori okruglog stola bili su EUFOR, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo sigurnosti BiH. Predstavnici ovih institucija, ali i drugih partnerskih organizacija, razmjenjivali su svoja iskustva o učešću žena vojnika i policajki u mirovnim misijama, kao i o provođenju Rezolucije Vijeća sigurnost UN-a 1325, koja se odnosi na afirmaciju rodne jednakosti, poboljšanje statusa i veću zastupljenosti žena u institucijama i organizacijama odbrane i sigurnosti.

 

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA