Radionica o implementaciji zaključaka konferencije Mreže načelnika štabova „Žene, mir i sigurnost“

30.1.2020

Ministarstvo odbrane BiH, uz podršku Ambasade Velike Britanije, organiziralo je radionicu o implementaciji zaključaka konferencije Mreže načelnika štabova „Žene, mir i sigurnost“ (Women, Peace and Security (WPS) Chiefs of Defence (CHOD) Network), koja je održana od 27. do 30. januara 2020. godine u Banjoj Luci.

Podršku ovome projektu svojim prisustvom i uvodnim obraćanjem pružila je gospođa dr. Ruth Wiseman, zamjenica ambasadora Velike Britanije u BiH.

 

Radionicom je rukovodio generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, koji je ujedno, u skladu sa odlukom MO BiH, i predsjedavajući dva Tima iz radne grupe za rodnu analizu Oružanih snaga BiH koji su uzeli aktivno učešće na ovoj radionici te pomoćnik ministra odbrane BiH za politiku i planove Adem Spahić.

 

Osim pomenutih, učešće na radionici uzele su i kontakt osoba za rodna pitanja te oficiri za pravne poslove iz MO i OS BiH. Na radionici su bili prisutni i eksperti za rodna i pravna pitanja angažirani od strane Ambasade Velike Britanije u BiH koji su pružili podršku radu timova.

 

Svaki od timova zadužen je za određeni aspekt rodne perspektive, ali svi timovi imaju konačni zadatak objedinjavanja svih relevantnih podataka i preporuka u konačni izvještaj koji će biti predočen načelniku Zajedničkog štaba OS BiH i ministru odbrane BiH.

 

Info – GI

3 FOTO GALERIJA