Posjeta predstavnika Generalnog inspektorata MO BiH Ministarstvu odbrane Velike Britanije

18.2.2020

Predstavnici Generalnog inspektorata MO BiH boravili su od 16. do 18. februara 2020. godine u radnoj posjeti Ministarstvu odbrane Velike Britanije.

Tokom ove posjete, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, sa svojim saradnicima brigadiricom Marinom Jasak i pukovnikom Srđanom Čavićem, u Ministarstvu odbrane Velike Britanije susreli su se sa predstavnicima Odjela za istraživanje nepravilnosti, Odjela za izgradnju integriteta, Odjela za unutrašnju kontrolu, te predstavnicima Kraljevske vojne policije. Domaćini događaja, predvođeni gospodinom Steve Prideaux, upoznali su predstavnike GI MO BiH sa strukturom navedenih odjela, metodologijom, djelokrugom i rezultatima rada.

General Ahmić je domaćina upoznao sa strukturom GI MO BiH, mrežom inspektora u OS BiH, načelima i rezultatima rada. Iskoristio je priliku da se zahvali na dosadašnjoj pomoći i podršci koju britanska strana pruža MO i OS BiH, posebno u oblasti školovanja i edukacije. U stručno-specijalističkom dijelu, general Ahmić se britanskoj strani zahvalio na pomoći koju pružaju pri izgradnji novog softwara za bazu podataka i nabavci informatičke opreme za potrebe GI MO BiH. Također, zahvalio se i na pomoći u implementaciji zaključaka Konferencije o Women Peace and Security Network, kojoj smo bili domaćini u toku prošle godine.

Tokom posjete, predstavnici GI MO BiH su se susreli sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Nj.E. Vanjom Filipovićem, te vojnim atašeom BiH brigadirom Nedžadom Sadikovićem, sa kojima su zajedno učestvovali na radnoj večeri kojoj je domaćin bila gđa Sarah Graham, iz Odjela za međunarodnu sigurnosnu politiku.

Posjeta je ocijenjena uspješnom, uz uvjerenje da će doprinijeti unaprjeđenju postojeće saradnje.

info – VA BiH u UK

3 FOTO GALERIJA