Radionica o implementaciji zaključaka konferencije Mreže načelnika štabova „Žene, mir i sigurnost“

10.3.2020

Radionica o implementaciji zaključaka konferencije Mreže načelnika štabova „Žene, mir i sigurnost“ (Women, Peace and Security (WPS) Chiefs of Defence (CHOD) Network) održava se od 9. do 13. marta 2020. godine u Tešnju. Radionici prisustvuju generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić i komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general William J. Edwards.

Radionica se održava uz podršku Ambasade Velike Britanije i NATO Štaba Sarajevo. Očekivanja od ove radionice su da personal MO i OS BiH, u saradnji sa ekspertima iz predmetne oblasti, na osnovu niza urađenih analiza i na bazi istih predloži konkretne mjere kojima će se izvršiti preuzete obaveze iz zaključaka konferencije „WPS CHODS Network“ i Dinamičkog plana za implementaciju istih.

Na radionici su prisutni i predstavnici tima za infrastrukturne radove na stvaranju boljih uslova za smještaj žena i muškaraca u MO i OS BiH, kao i tima za integriranje rodne ravnopravnosti u obuku i vojne vježbe OS BiH. Svaki od timova zadužen je za određeni aspekt rodne perspektive, ali svi timovi imaju konačni zadatak objedinjavanja svih relevantnih podataka i preporuka u konačnu analizu rodne ravnopravnosti u OS BiH.

Generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, koji je ujedno predsjedavajući timova za analizu i usklađivanje propisa i za izradu sveobuhvatne rodne analize u OS BiH, prezentirao je elemente koje treba da sadrži konačna analiza rodne ravnopravnosti OS BiH, kao i definiranje relevantnih preporuka koje će pomoći na otklanjanju uočenih nedostataka i unapređenju rodne ravnopravnosti u MO i OS BiH.

U svome obraćanju general Edwards pružio je podršku projektu WPS CHODs Network i, između ostalog, pohvalio sve što je do sada urađeno na implementaciji Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1325 (2000) „Žene, mir i sigurnost“. Naglasio je da NATO pruža podršku za povećanje broja žena na mjestima odlučivanja, čime se jača kredibilitet institucije Ministarstva odbrane  i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Britanske ambasade naglasili su da je izrada analize rodne ravnopravnosti u OS BiH veoma bitna i Ambasadi i Ministarstvu odbrane BiH radi planiranja podrške u narednom periodu.

Info – GI MO BiH

4 FOTO GALERIJA