Održana 14. konferencija Generalnog inspektorata MO BiH i inspektora u komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH

11.3.2020

U Domu OS BiH u Sarajevu je 10. i 11. marta 2020. godine održana 14. konferencija Generalnog inspektorata MO BiH i inspektora u komandama i jedinicama OS BiH, kojoj su prisustvovali najviši predstavnici i zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BiH, predstavnici međunarodnih snaga i organizacija u Bosni i Hercegovini.

Na otvaranju konferencije, uvodnim obraćanjima prisutnima su se obratili zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić, načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, samostalni izvršilac za pitanje odbrane i civilne komande nad OS BiH Predsjedništva BiH Ranko Ninković, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak, komandant  NATO Štaba Sarajevo brigadni general William J. Edwards, kao i brigadni general Mirsad Ahmić, koji je podnio Izvještaj o radu Generalnog inspektorata MO BiH i inspektora u OS BiH za 2019. godinu.

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić je istakao značaj rada  Generalnog inspektorata MO BiH, te da imaju njegovu punu podršku. Naglasio je da je etika veoma bitna i da svi rukovodioci organizacionih cjelina moraju raditi na izgradnji integriteta i podržavati Generalni inspektorat.

Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić istakao je da veoma cijeni to što radi Generalni inspektorat, naglašavajući potrebu poštivanja zakona i propisa i profesionalizma.

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović kazao je da komandni lanac ima ključnu ulogu u izgradnji integriteta OS BiH. „Jačanje etike je ključno za izgradnju integriteta. Svi trebamo raditi na jačanju lanca komandovanja, i samo na taj način možemo odgovoriti na sve izazove. Na svima nama je da doprinesemo zaštiti digniteta MO i OS BiH. Moramo se izboriti za adekvatna priznanja značaja i uloge OS BiH, a samim tim osigurati veći budžet za potrebe odbrane“, istakao je general Mašović.

Gospodin Ranko Ninković je naglasio da je Generalni inspektorat važan segment za odbrambeni sistem. Pohvalio je način rada Generalnog inspektorata na izgradnji integriteta. Posebno je pohvalio saradnju između Generalnog inspektorata i Parlamentarnog vojnog povjerenika.

Također, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović je pohvalio saradnju sa  Generalnim inspektoratom. „Ono što je zabrinjavajuće, jeste broj pritužbi pripadnika OS BiH. Mi smo dali preporuke nadležnima za otklanjanje uočenih propusta i očekujem dobre rezultate“, kazao je gospodin Šiljegović.

Komandant EUFOR-a generalmajor Trischak je također pohvalio rad Generalnog inspektorata  i brigadnog generala Ahmića. Istakao je da su profesionalizam i etički kodeks ključni za izgradnju integriteta i da su OS BiH za primjer svima. Naglasio je da će EUFOR podržavati MO i OS BiH na izgradnji profesionalnih, obučenih i osposobljenih pripadnika OS BiH.

Komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general William Edwards je istakao značaj i ulogu komandanata u izgradnji integriteta, te pohvalio dosadašnji način rada Generalnog inspektorata.

Generalni inspektor brigadni general Mirsad Ahmić prisutne je upoznao sa rezultatima rada u 2019. godini i izazovima u ovoj oblasti.

U toku prošle godine, 6.221 profesionalno vojno lice (PVL) OS BiH je prošlo obuke na temu: profesionalizam, etika, poštivanje propisa, rodna ravnopravnost, te uloga i značaj inspektora u sistemu odbrane.

Broj prijava u 2019. godini je znatno povećan. Bilo ih je 424, a razlog je pojačano prisustvo inspektora u jedinicama  i komandama. Od ukupnog broja prijava 65% su anonimne, a 50%, do sada obrađenih, su neutemeljene.

„Imali smo 118 zahtjeva za pružanje pomoći. U cilju neutralisanja neprofesionalnog djelovanja  izdato je 189 preporuka, što je za rezultat imalo otklanjanje nekih sistemskih propusta. Posebnu pažnju posvetili smo saradnji sa vanjskim subjektima kao što su: NATO Štab Sarajevo, EUFOR, Agencije za borbu protiv korupcije u BiH, Ambasada UK u BiH, Transparency International, OSCE, Centar za integritet (CIDS) i drugi subjekti, na čemu im se zahvaljujem“, istakao je brigadni general Ahmić.

Na kraju, doneseni su zaključci koji su usmjereni na smanjenje nepravilnosti, prvenstveno u oblasti upravljanja personalom - potreba za novim konceptom prijema i zadržavanja u službi, iniciranja izmjena i dopuna propisa iz oblasti plata i naknada, poboljšanja uslova života i rada pripadnika OS BiH, rodne ravnopravnosti i poštivanja zakona i podzakonskih akata.


Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

Е-mail: info@mod.gov.ba

12 FOTO GALERIJA