Radna posjeta parlamentarnog vojnog povjerenika BiH Generalnom inspektoratu MO BiH

2.4.2020

U radnoj posjeti Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane BiH u četvrtak, 2. aprila 2020. godine, boravio je parlamentarni vojni povjerenik BiH gospodin Boško Šiljegović, kojeg je primio generalni inspektor brigadni general Mirsad Ahmić sa saradnicima.

Redovna radna posjeta upriličena je u cilju daljeg razvijanja učinkovite saradnje i koordinacije aktivnosti iz djelokruga rada Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i Generalnog inspektorata MO BiH, u skladu sa Uputstvom o saradnji MO BiH s parlamentarnim vojnim povjerenikom Bosne i Hercegovine.

Ova prilika je iskorištena da se parlamentarni vojni povjerenik upozna sa aktivnostima koje provodi Generalni inpektorat MO BiH, uključujući i aktivnosti koje se provode u okolnostima i uslovima uzrokovanim pandemijom korona virusa COVID-19.

Također, teme razgovora bile su i zaštita ljudskih prava pripadnika OS BiH, razmjena saznanja o zdravstvenom i općem stanju kadeta, te pritužbe na odabir kandidata za učešće u operacijama podrške miru.

Iskazana je obostrana opredijeljenost da se i u ovim okolnostima poduzimaju sve neophodne mjere, prije svega na zaštiti zdravlja pripadnika MO i OS BiH, kao i afirmacija i briga o svim drugim pravima vojnih lica i kadeta u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane BiH.

info – GI MO BiH