Posjeta generalnog inspektora MO BiH i inspektora iz sistema inspektora jedinicama OS BiH

27.8.2020

Generalni inspektor Ministarstva odbrane BiH, te inspektori iz sastava 4. i 6. pješadijske brigade boravili su 20, 21. i 24. augusta 2020. godine u radnoj posjeti 2. pješadijskom bataljonu 6. pješadijske brigade u Bihaću, skladištima municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES) Krčmarice u Banjoj Luci, Kula u Mrkonjić Gradu, Krupa u Hadžićima iz sastava Komande logistike OS BiH, Komandi za podršku OS BiH te artiljerijskom bataljonu 4. pješadijske brigade u Livaču – Mostar.

Radna posjeta upriličena u okviru redovnih aktivnosti Generalnog inspektorata MO BiH imala je za cilj upoznavanje sa aktivnostima Generalnog inspektorata MO BiH, funkcijama, kao i upoznavanje sa preduzetim aktivnostima u ovim jedinicama koje se tiču života i rada te brige o zdravlju pripadnika ove jedinice, imajući u vidu, strukturu jedinica i specifičnosti poslova i zadataka koje ove jedinice izvode.

Tokom posjete, komandanti i komandiri jedinica informirali su generalnog inspektora i inspektore o svim mjerama i aktivnostima koje se provode u jedinicama, a u cilju izvršenja dodijeljenih zadataka sa osvrtom i na mjere koje se provode u cilju zaštite i brige o zdravlju pripadnika iste. Posebno je vidljiva inicijativa i izuzetno zalaganje pripadnika jedinica obzirom na uslove i raspoloživa sredstva sa kojima rade. Prilikom posjete generalni inspektor je, pored obuke iz oblasti funkcija inspektora i profesionalizma, obavio razgovore sa oficirima, podoficirima, vojnicima i civilnim licima na službi u OS BiH.

Generalni inspektor je, pored ostalog, posebno istakao važnost poštivanja i provođenja mjera zaštite života i zdravlja ljudi u okolnostima i uslovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa COVID-19.

Generalni inspektorat MO BiH će nastaviti sa aktivnostima koje se odnose na provođenje funkcija inspektora definiranih Zakonom o odbrani Bosne Hercegovine, a koje se ogledaju i u provođenju obuke i pružanja pomoći i kroz ovakve posjete komandama i jedinicama OS BiH na terenu.

Info – GI MO BiH

3 FOTO GALERIJA