Predstavnici MO i OS BiH učestvovali na Radionici „NATO izgradnja integriteta“

4.3.2022

Predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH učestvovali su na Radionici „NATO izgradnja integriteta“, koja je održana u online formatu 3. marta 2022. godine. Radionicu je u organizirao Direktorijat za izgradnju kapaciteta odbrambenih institucija NATO (DICB) u saradnji sa Ženevskim centrom za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF).

Radionica je dio projekta integracije rodne perspektive i projekta „Žene, mir, sigurnost“ (WPS) u projekat „NATO izgradnja integriteta“ (NATO BI), i imala je za cilj razmjenu nacionalnih iskustava i dobrih praksi u ovoj oblasti. Na radionici je prisustvovalo 60 lica koja su angažirana u oblastima Izgradnje integriteta i Žene, mir i sigurnost na nacionalnim nivoima u državama članicama NATO-a ili njihovim partnerima, kao i u NATO-ovim tijelima i agencijama.

Generalni inspektor MO BiH, brigadni general Mirsad Ahmić, kao jedan od pet učesnika radionice ispred MO i OS BiH, govorio je na panelu na temu Jačanja implementacije agende Žene, mir i sigurnost, kroz jačanje integriteta i dobrog upravljanja u sektoru odbrane i srodnim sektorima. Tom prilikom, kao i kroz diskusije, brigadni general Ahmić prezentirao je preduzete mjere i aktivnosti, kao i rezultate MO i OS BiH u procesu dostizanja rodne ravnopravnosti u sektoru odbrane BiH, te iskustva i dobre prakse integracije i međusobne povezanosti rodne perspektive i agende Žene, mir i sigurnost i Izgradnje integriteta.

Na panelu Korupcija i rodna institucionalna kultura, govorila je zastavnik Nura Mulavdić, te je tom prilikom prezentirala i podatke o kursevima i obuci koji se realiziraju u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) OS BiH, kao i kursevima koje instruktori PSOTC-a realiziraju u inostranstvu.

Info – GI MO BiH