Posjeta parlamentarnog vojnog povjerenika i generalnog inspektora MO BiH Centru za PMD i UNUS/KOiD-e u kasarni “Rajlovac” u Sarajevu

12.4.2022

Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šoljegović i generalni inspektor brigadni general Mirsad Ahmić obišli su Centar za protivminsko djelovanje i uništenjе neeksplodiranih ubojitih sredstava /Komande obuke i doktrine u kasarni “Rajlovac” u Sarajevu 11. aprila 2022. godine.

Tokom posjete na navedenoj lokaciji u ulozi domaćina se nalazio komandant Centra pukovnik Miodrag Janjić i inspektor KP OS BiH brigadir Branislav Borodenko.

Komandant Centra je u prisustvu svoje komande, prezentovao parlamentarnom vojnom povjereniku i generalnom inspektoru težišne i redovne aktivnosti Centra. Nakon ove prezentacije, parlamentarni vojni povjerenik i generalni inspektor informisali su pripadnike komande Centra o Pravilniku o saradnji parlamentarnog vojnog povjerenika BiH s Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine, Generalnim inspektoratom pri Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, te funkcijama i sistemu inspektora u MO i OS BiH.

Nakon ovih prezentacija parlamentarni vojni povjerenik i generalni inspektor su u pratnji komandanta Centra i inspektora KP OS BiH obišli prostorije Centra, salu sa eksponatima u kojoj se nalaze sredstva za obuku EOD tehničara, pripadnike OS BiH koji su pohađali obuku za ADR vozače u organizaciji KOiD-e, obuku deklarisanih jedinica brTP, obuku za viljuškara čiji se teoretski dio izvodi u prostorijama Centra, polaznike osnovnog kursa za humanitarno deminiranje, koji se izvodi na poligonu za praktičnu obuku na lokaciji kasarne “Rajlovac”. Tom prilikom su sagledali kapacitete i kvalitet obuke.

Info – GI

6 FOTO GALERIJA