Razgovori inspektorata MO BiH i Crne Gore u Sarajevu

18.10.2023

Generalni inspektorat Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine ugostio je delegaciju Ministarstva odbrane Crne Gore, koja je od 16. do 18. oktobra 2023. godine boravila u Bosni i Hercegovini, u sklopu realizacije razmjene iskustava u domeni inspekcijskog nadzora.

Domaćine je predvodio generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, a crnogorsku delegaciju glavna inspektorica odbrane MO CG Suzana Domazetović.

Tokom ove planirane aktivnosti, general Ahmić je upoznao goste sa aktuelnim aktivnostima Generalnog inspektorata MO BiH, kao i inspektora u komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH. Razgovarano je o organizaciji i funkcioniranju inspektorata u ministarstvima odbrane obje zemlje. Razmijenjena su iskustva u radu inspektora, sa posebnim akcentom na unapređenje i primjene pozitivnih iskustava, koja su predočena tokom razgovora.

U sklopu ove posjete, delegaciju iz Crne Gore primio je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, koji je istakao važnost razvijanja zajedničkih projekata i dobrih odnosa sa MO Crne Gore. To je posebno prepoznato kroz inicijativu Američko-jadranske povelјe (A5). Zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Gojko Knežević istakao je potrebu unapređivanja odnosa na jačanju kapaciteta za zajedničko reagiranje na prirodne katastrofe.

Gosti iz Crne Gore izrazili su izuzetno zadovoljstvo ostvarenоm posjetom, uz zaklјučak da saradnju između dva ministarstva treba nastaviti i proširiti.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA