Sastanak Odbora za izgradnju integriteta u MO BiH

31.1.2019

Pod predsjedavanjem zamjenika ministra odbrane za politiku i planove Seada Jusića, u Ministarstvu odbrane BiH je 29. januara 2019. godine održan redovni sastanak Odbora za izgradnju integriteta i borbu protiv korupcije u MO BiH, s ciljem analize stepena realizacije mjera na aktivnostima u borbi protiv korupcije koje su u 2018. godini sproveli Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

U skladu s Politikom izgradnje integriteta u Ministarstvu odbrane, u sastavu Odbora su bili prisutni i generalni inspektor MO BiH, brigadni general Mirsad Ahmić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse generalmajor Gojko Knežević, sekretar Ministarstva odbrane Muhamed Smajić, pomoćnici ministra Sead Muratović i Milijana Simić i šef Odjeljenja za opće i zajedničke poslove Stipo Lozančić.

U uvodnom dijelu sastanka, članovima Odbora obratila se ministrica odbrane BiH Marina Pendeš koja je istakla najznačajnije mjerljive efekte u proteklom periodu koji su rezultat napora MO BiH u prevenciji i borbi protiv korupcije s fokusom na oblasti koje su  najviše izložene riziku od korupcije: upravljanju personalom i logistici. Ministrica Pendeš je naglasila uspjeh u aktivnostima Ministarstva odbrane u unapređenju i razvoju novih pravilnika i procedura u pogledu prijema u vojnu službu, ocjenjivanju rada i upravljanju karijerom iz oblasti upravljanja ljudskim resursima, poboljšanjima u oblasti planiranja i realizacije logističkih potreba u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, kao i ažuriranja dokumenata u oblasti etike i profesionalizma.

Također, ministrica Pendeš je naglasila uspješnost nastavka saradnje s ključnim partnerima MO BiH u procesu jačanja integriteta, odnosno saradnje i razmjene iskustava s Parlamentarnim vojnim povjerenikom u BiH, Štabom NATO-a u Sarajevu, EUFOR-om u BiH, Agencijom za prevenciju i borbu protiv korupcije (APIK), Transparency International u BiH, Misijom OSCE-a, Norveškim centrom za izgradnju integriteta (CIDS), te ostalim državnim i međunarodnim agencijama i organizacijama.

U svom uvodnom obraćanju članovima Odbora, zamjenik ministra odbrane Sead Jusić podsjetio je na suštinu uloge i značaja Odbora za izgradnju integriteta u MO BiH, naglasivši da je Ministarstvo odbrane u posljednjih 10 godina značajno unaprijedilo i normativno pravne okvire kojima se reguliraju planiranja i aktivnosti u borbi protiv korupcije u odbrambenom sektoru, ali i osiguralo transparentniju prezentaciju aktivnosti Ministarstva odbrane.

U nastavku svoga izlaganja, predsjedavajući Odbora Sead Jusić je naglasio da će Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH i u 2019. godini nastaviti s razvojem planova i provođenjem mjera za nastavak suzbijanja korupcije i jačanja integriteta u odbrambenom sektoru. Izrazio je očekivanje da će novi Plan integriteta MO BiH rezultirati u dosta snažnijim efektima, odnosno konkretnim pokazateljima rezultata naših napora u ovom ključnom segmentu za daljnji pravilan i profesionalan razvoj Oružanih snaga i funkcioniranja Ministarstva odbrane BiH.

Poseban fokus na sastanku bio je analiza stepena realizacije preporuka NATO tima za izgradnju integriteta iz 2014. godine u cilju priprema za evaluaciju od NATO ekspertnog tima za izgradnju integriteta koja će se realizirati 27. i 28. 2. 2019. godine.

Na sastanku su se članovi Odbora također upoznali s Izvještajem generalnog inspektora MO BiH o aktivnostima Generalnog inspektorata u protekloj godini, kao i rezultatima ankete o povjerenju u sistem inspektora koju je u 2018. sproveo GI MO BiH.

Članovi Odbora za jačanje integriteta i borbu protiv korupcije prihvatili su izvještaje o poduzetim mjerama u oblasti jačanja integriteta i prevencije i borbe protiv korupcije u MO i OS BiH, uz konstataciju da se naročito ukazuje na značaj i napor koje je poduzeo Generalni inspektorat i sistem inspektora u MO i OS BiH u saradnji s organizacionim cjelinama MO i OS BiH u pokretanju niza aktivnosti i mjera koje su rezultirale donošenjem dokumenata i mjera čime se unaprijedio rad i učinkovitost MO i OS BiH.

Također, članovi Odbora su konstatirali uspješnost rada Komisije MO BiH za procjenu osjetljivosti radnih mjesta u MO i OS BiH na korupciju, kao i rada organizacionih cjelina MO BiH koje su rezultirale donošenjem niza normativno-pravnih akata i mjera u MO i OS BiH, što je u velikoj mjeri rezultiralo jačanjem integriteta, a u konačnici i povećanja efikasnosti u MO i OS BiH.

U ostatku zaključaka, Odbor je precizirao rokove realizacije mjera u procesima iz Plana integriteta u MO BiH za tekuću godinu, kao i specifične mjere vezane za pripremu sastanka s predstavnicima NATO tima za izgradnju integriteta u februaru 2019. godine.

Info - Generalni inspektorat MO BiH

5 FOTO GALERIJA