Održana 13. Konferencija Generalnog inspektorata MO BiH i inspektora u komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH

24.4.2019

U Domu OS BiH u Sarajevu je 23. i 24. aprila 2019. godine održana 13. Konferencija Generalnog inspektorata MO BiH i inspektora u komandama i jedinicama OS BiH, kojoj su prisustvovali najviši predstavnici i dužnosnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BiH, predstavnici međunarodnih snaga i organizacija u BiH.

Na otvaranju konferencije, uvodnim obraćanjima prisutnima su se obratili ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, samostalni izvršilac za pitanje odbrane i civilne komande nad OS BiH Predsjedništva BiH Ranko Ninković, načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, komandant  NATO štaba u Sarajevu brigadni general Marti J. Bissell, komandant EUFOR-a generalmajor Martin Dorfer, kao i brigadni general Mirsad Ahmić, koji je na samom početku konferencije podnio Izvještaj o radu Generalnog ispektorata MO BiH i inspektora u OS BiH za 2018. godinu.

 

Ministrica odbrane Marina Pendeš je istakla da Generalni inspektorat MO BiH svojim radom doprinosi jačanju odbrambenog sistema, izražavajući zadovoljstvo rezultatima rada, te očekivanja daljeg napretka u ovoj oblasti. Ona je naglasila je značaj saradnje sa institucijama i agencijama BiH, kao i sa NATO-om, EUFOR-om i OSCE-om, u cilju jačanja napora u izgradnji integriteta, prevenciji i borbi protiv korupcije. Na kraju svog obraćanja, ministrica Pendeš je pozvala sve prisutne na kontinuitet saradnje s Generalnim inspektoratom Ministarstva odbrane i inspektorima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u skladu s njihovim funkcionalnim nadležnostima.

 

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je također pohvalio rezultate rada Generalnog inspektorata i izrazio očekivanja daljeg unapređenja u cilju neutralisanja svakog vida nepoštivanja zakona i propisa.

Gospodin Ranko Ninković je istakao da Generalni inspektorat svojim radom opravdao postojanje.Također, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović je ocijenio dosadašnji rad Generalnog inspektorata veoma uspješnim, naglašavajući značaj unapređenja međusobne saradnje. Komandanti NATO štaba i EUFOR-a su istakli značaj postojanja Generalnog inspektorata u odbrambenom sistemu i obećali dalju podršku.

 

Generalni inspektor brigadni general Mirsad Ahmić je prisutne upoznao sa rezultatima rada u 2018. godini i izazovima u ovoj oblasti. Evidentno je da se smanjio broj anonimnih prijava i prijava putem etičke linije. Od 289 pijava 146 ih je neosnovano te je povećan je interes pripadnika OS BiH za direktan kontakt sa inspektorima.Također, u cilju efikasnijeg i efektivnijeg korištenja mehanizama Generalnog inspektorata, prezentovana je on-lajn aplikacija „Moj inspektor“ koja će korisnicima olakšati kontakt sa Generalnim inspektoratom i upoznavanje sa zakonskim i podzakonskim aktima.

Na kraju, doneseni su zaključci koji su usmjereni na smanjenje nepravilnosti prvenstveno u oblasti upravljanja personalom, javnim nabavkama, rodne ravnopravnosti, poštivanje zakona i podzakonskih akata.

 

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, telefax (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

15 FOTO GALERIJA