Jačanje saradnje između Generalnog inspektorata MO BiH i Generalnog inspektorata Vojske SAD-a

28.2.2020

Od zvanične predaje ovlasti, 26.1.2006. godine, sa Ureda Generalnog inspektorata NATO Štaba u Sarajevu tada novoformiranoj organizacijskoj cjelini Ministarstva odbrane BiH – Generalnom inspektoratu, proteklo je nešto više od 14 godina, a Generalni inspektorat MO BiH je nastavio profesionalno ispunjavati svoju misiju, ali i konstantno unapređivati svoje kapacitete.

Posebna pažnja u razvoju kapaciteta usmjerena je na kontinuiranoj saradnji i razmjeni iskustava sa partnerskim zemljama BiH, a posebno sa Uredom Generalnog inspektorata Vojske SAD-a, na čijem konceptu sistema generalnog inspektorata je osnovan i Generalni inspektorat MO BiH. Do danas, od 2006, kroz četverogodišnji mandat inspektora u sistemu GI MO BiH prošlo je dosta iskusnih oficira Oružanih snaga BiH - inspektora, a određeni broj se uspješno školovao i na prestižnoj Školi generalnih inspektora Vojske SAD-a u Ft. Belvoiru u SAD-u. Danas, pored ovog vida jačanja kapaciteta u sistemu inspektora MO BiH, Generalni inspektorat je razvio i ojačao saradnju i s Uredom generalnog inspektora Nacionalne garde Maryland, s kojem će u ovoj, 2020. godini, upravo razviti i unaprijediti proces obuke inspektora, pravnih savjetnika i ostalog ključnog personala u procesu realizacije funkcija GI u Oružanim snagama BiH.

Ovakav vid uspješne saradnje sa sistemom GI Vojske SAD-a osnovan je na brojnim činjenicama o profesionalnom radu GI MO BiH, a koji je ocijenjen kao dugoročni uspjeh i samoodrživ sistem upravo od američkih kolega. U prilog tome ide i činjenica da je brigadir Mark Lent, generalni inspektor Nacionalne Garde Maryland, nakon učešća na konferenciji GI MO BiH u ljeto 2019. godine u Konjicu, izjavio da je veoma jasno da је rukovodstvo Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH posvećenо održavanju profesionalnog sistema inspektora i cilju da inspektori služe komandantima na održavanju spremnosti.“ Upravo na ovom temelju zasnovana je i ideja u jačanju izgradnje kapaciteta inspektora MO i OS BiH kada je u pitanju obuka i razmjena iskustava između Oružanih snaga BiH i Nacionalne Garde Marylanda.

Posebno je istaknuto da se „institucija Generalnog inspektorata i sistema inspektora u MO BiH izuzetno brzo modernizira, obzirom na korištenje i novih tehnologija u radu kao što je web-aplikacija - Moj inspektor.“

I na kraju je upravo ocjena da su pripadnici Generalnog inspektorata i sistema inspektora MO i OS BiH odlučni da izvršavaju zadatke baš kao i američki generalni inspektori nešto čime se trebamo ponositi.

„Oni si odlučni u izvršavanju zadatka kao američki generalni inspektori. Oni predvode u osiguravanju povjerenja u javne institucije,“ (“_They are absolutely committed to doing business like an American IG. They’re leading trust in public organizations,” Lent said._”)

Kompletan tekst o značaju saradnje Generalnog inspektorata Vojske SAD-a i njenih partnerskih zemalja objavljen je u časopisu “ARMY”, kao i na stranici Asocijacije Vojske SAD (AUSA) i dostupan je na linku:

https://www.ausa.org/articles/partners-learn-how-we-ig-nations-tap-over-240-years-us-know-how