Ured vojnog muftije

Delegacija Vojnog muftijstva u Zagrebu: Posjetili pripadnike Oružanih snaga BiH na vojnoj akademiji

27.10.2023

Prema planu međunarodne saradnje Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske, od 24. do 26. oktobra 2023. godine realizirana je posjeta delegacije Vojnog muftijstva pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu.

Delegaciju Vojnog muftijstva predvodio je vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, a u njegovoj pratnji bili su glavni imam Oružanih snaga Nesib-ef. Hadžić i stručni savjetnik Muhamed-ef. Okić.

Na sastanku sa oficirima i kadetima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, vojni muftija je izrazio zadovoljstvo upriličenom posjetom i čestitao im na dosadašnjim uspjesima u njihovom školovanju.

Oficiri i kadeti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine zahvalili su vojnom muftiji i članovima delegacije na posjeti i brizi o njihovim vjerskim pravima, za koja su kazali da se na ovoj akademiji poštuju i uvažavaju.

Zajedno sa generalnim sekretarom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj mr. Nerminom Botonjićem, koji inače u ime Mešihata brine o organizaciji vjerskog života za muslimane u hrvatskoj vojsci, dogovorena je još kvalitetnija saradnja u pružanju vjerske podrške za muslimane pripadnike Oružanih snaga  BiH.

Tokom posjete, upriličen je sastanak i sa komandantom Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, general-majorom Slavenom Zdilarom i njegovim prvim saradnicima. Uz iskazanu zahvalnost za brigu o vjerskim pravima muslimana na ovoj akademiji, vojni muftija je dao nekoliko prijedloga za određene kurseve koje bi pohađali vjerski službenici u vojsci.

U cilju razvijanja međureligijskog dijaloga i unapređenja saradnje vjerske službe Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i vjerske službe Ministarstva odbrane Republike Hrvatske, delegacija je posjetila vojnog biskupa Juru Bogdana i njegove saradnike u Vojnom ordinarijatu. Uz ugodan razgovor, razmijenjena su korisna iskustva o izazovima sa kojima se susreću vjernici, a samim tim i vjerski službenici u vojsci.

Posjetom sjedištu Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, učenjem Fatihe poginulim Bošnjacima u sastavu hrvatske vojske u Domovinskom ratu, i sastankom sa potpredsjednikom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mirzom Šabićem, generalnim sekretarom Mešihata mr. Nerminom Botonjićem i glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice u Zagrebu hfz. Azizom Alilijem, upotpunjena je službena posjeta.

U povratku članovi delegacije posjetili su Islamski centar u Sisku.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA