Ured vojnog muftije

Održan tradicionalni iftar u Domu OS BiH

23.7.2013

U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu održan je 23.07.2013. godine tradicionalni iftar u organizaciji Ureda Vojnog muftije u MO BiH, a pod pokroviteljstvom ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića i Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini NJ.E. mr. Husein ef. Kavazovića.

Tradicionalnom iftaru koji se organizira u Domu OS BiH već četrnaest godina za redom, pored ministra odbrane Osmića, reisu-l-uleme Kavazovića prisustvovali su brojni uposlenici Ministarstva odbrane BiH, uključujući i pomoćnike ministra, generali Oružanih snaga BiH, pripadnici Zajedničkog štaba OS BiH, komandi i jedinica OS BiH, predstavnici Islamske zajednice u BiH, Srpske pravoslavne crkve, predstavnici političkog i kulturnog života u Bosni i Hercegovini, članovi akademske zajednice u BiH, predstavnici NATO štaba u Sarajevu na čelu sa komandantom Marle Heartom, predstavnici EUFOR-a u BiH, penzionisani generali Armije R BiH i OS BiH, kao i drugi brojni gosti i zvanice.

U ugodnom iftarskom ambijentu i uz tradicionalni iftarski program, dobrodošlicu prisutnim gostima iskazao je Vojni muftija Ismail ef. Smajlović, naglasivši da je Ramazan sa iftarskim druženjima prilika na koju muslimani svojom pobožnošću skreću pažnju i da je post za muslimane prvenstveno propis, obaveza za izvršavanje koja odgaja vrlinu samokontrole, samodiscipline i odricanja.

„Post je duhovna vježba koja nas motivira na razmišljanje o svom odnosu prema ljudima, životinjama, svijetu oko nas. Islamski post nije samo puko fizičko odricanje, već duhovni rast. Za postača nema nastranosti i nasilnosti“, kazao je muftija Smajlović u svom obraćanju.

On je naglasio da Ramazan može biti i okrilje za postizanje boljih rezultata, i izrazio nadu i očekivanje da u iftaru osjetimo i prepoznamo poziv na više zajedničkih projekata po kojima će nas pamtiti dobri ljudi u našoj generaciji, ali i generacijama koje dolaze.

Nakon Vojnog muftije prisutnima se obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH mr. Husein ef. Kavazović koji je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje tradicionalnom iftaru sa pripadnicima MO i OS BiH i istakao potrebu međusobnog druženja, uvažavanja i pomaganja. Reisu-l-ulema Kavazović je naglasio potrebu fokusiranja na brigu o čovjeku, kao krunskom Božijem stvorenju, a mjesec Ramazan je idealna prilika za ovakve i slične poduhvate.

Tradicionalno iftarsko druženje završeno je zajedničkim klanjanjem teravih namaza u prostorijama Doma OS BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA