Ured vojnog muftije

Realizacija ramazanskih aktivnosti u MO i OS BiH

7.8.2013

Ured Vojnog muftije u Ministarstvu odbrane BiH pripremio je i realizirao sadržajan Plan ramazanskih aktivnosti u 2013. godini. Ured je u saradnji sa odgovarajućim sektorima u MO BiH i odgovornim u strukturi Oružanih snaga BiH na vrijeme počeo sa pripremama za Ramazan 1434. h.g./2013. godine.

Već u mjesecu junu 2013. godine izvršena je priprema i uređenje mesdžida na lokacijama OS BiH, sačinjen plan logističkog snabdijevanja potrebnim artiklima za Ramazan i izvršena nabaka istih u svrhu upotpunjenja obreda iftara i sehura u komandama i jedinicama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Također, pravovremeno je sačinjen plan predramazanskih obilazaka komandi i jedinica OS BiH od strane Vojnog muftije i Glavnog imama OS BiH sa saradnicima koji je realiziran u prvoj sedmici mjeseca jula 2013. godine.

U susret mjesecu Ramazanu Ured vojnog muftije i vojni imami u komandama i jedinicama pripremili su i izvršili tehničku pripremu, štampanje i distribuciju ramazanskog programa u formi afiše, a u okviru programa tradicionalnog predramazanskog obraćanja Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH mr. Husein ef. Kavazovića uposlenicima Ministarstva odbrane i pripadnicima Oružanih snaga BiH koji je realiziran 08.07.2013. godine, upriličena je i promocija „Priručnika za mukabele“ u Domu Oružanih snaga u Sarajevu.

Sadržaj Priručnika za mukabelu su pripremili vojni imami u saradnji sa Uredom Vojnog muftije koji je ujedno bio i izdavač ovog zbornika.

Tokom mjeseca Ramazana u komandama i jedinicama su realizirani sadržajni dnevni programi koji su podrazmjevali obavljanje dnevnih namaza, teravije, učenje mukabela, realizacije prigodnih mevludskih programu u povodu posebno odabranih noću u mjesecu Ramazanu (lejletu-l-bedr i lejeltu-l-kadr), a kao kruna ovih ibadeta sve će biti upotpunjeno klanjanjem bajram namaza 08.08.2013. godine u kasarni OS BiH „7. muslimanske brigade“ u Zenici gdje će se realizirati Centralni program za Oružane snage BiH u povodu Ramazanskog bajrama.

Tokom ovog mjeseca posebne pobožnosti vjernika muslimana u OS BiH, Vojni muftija Ismail ef. Smajlović sa saradnicima i vojnim imamima prisustvovao je brojnim zajedničkim iftarima organiziranim u komandama i jedinicama OS BiH.

Ovo je bila prilika da se iftarska radost pripadnika Oružanih snaga BiH podjeli sa radnim kolegama drugih konfesija, sa penzionisanim pripadnicima OS BiH, ratnim komandantima Armije R BiH, generalima AR BiH, članovima akademske zajednice, i predstavnicima političkog, kulturnog i javnog života u sredinama gdje su zajednički iftari organizirani.

Tokom ovogodišnjeg mjeseca Ramazana bila je zapažena posjećenost zajedničkim ramazanskim druženjima, kao i prisustvo vjernika u zajedničkim obredima teravih namaza i posebno džuma namaza.

U predstojećim danima Ramazanskog bajrama Vojni muftija sa saradnicima i vojni imami u komandama i jedinicama će pored prisustva Centralnom programu za OS BiH u povodu Ramazanskog bajrama, biti uključeni i u programe obilježavanja Dana Šehida u zonama razmještaja jedinica OS BiH, organizirat će i bajramska druženja u komandama i jedinicama, a Bajramski prijem Ministra odbrane BiH planiran je za ponedjeljak 12.08.2013. godine u 14:00 sati u Domu OS BiH.

Ured Vojnog muftije i vojni imami će kao i svake godine do sada uzeti učešće u okviru Programa manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2013“ u okviru kojeg će u četvrtak 08.08.2013. godine realizirati mevludski program u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo, a u petak 09.08.2013. godine uzet će učešće u počastima i obredima na mezarjima na Igmanu, prema planu Organizacionog odbora manifestacije.

Program manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2013“ će biti krunisan džuma namazom i Dovom šehidima BiH kod džamije na Igmanu u petak 10.08.2013. godine.

Organizacioni odbor manifestacije je Dovu šehidima BiH na Igmanu ove godine planirao realizirati na Dan Šehida, što je svojevrstan kuriozitet koji dodatno naglašava značaj ove manifestacije i obreda Dove šehidima Bosne i Hercegovine.