Ured vojnog muftije

Ministar odbrane BiH prisustvovao svečanoj ceremoniji ustoličenja novog vojnog muftije u MO i OS BiH

24.6.2014

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, zamjenik ministra Živko Marjanac, general major Anto Jeleč te parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, sa ostalim saradnicima iz MO i OS BiH, te značajan broj pripadnika OS BiH, prisustvovali su 24.06.2014. godine ceremoniji inauguracije i svečanog uručenja Murasele vojnom muftiji u MO i OS BiH Hadis ef. Pašaliću.

Svečanoj ceremoniji inauguracije i tradicionalnom činu dodjele Murasele vojnom muftiji, prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, mr. Husein ef. Kavazović sa ostalim muftijama i saradnicima, kao i veliki broj zvanica, predstavnika međunarodne zajednice u BiH, NATO štaba u Sarajevu, Komande EUFOR-a u BiH, predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, kao i brojne druge zvanice i prijatelji.

Na svečanoj ceremoniji dodjele Murasele govorili su ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, vojni biskup dr. don Tomo Vukšić, dosadašnji vojni muftija Ismail ef. Smajlović, novoimenovani vojni muftija Hadis ef. Pašalić i reisu-l-ulema IZ u BiH, Husen ef. Kavazović.

Ministar Osmić je u svom govoru izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovom, za sistem odbrane, iznimno značajnom činu i istakao važnost funkcioniranja vjerske službe u MO i OS BiH u cjelini, a posebno Vojnog muftijstva koje već 15 godina egzistira u sistemu odbrane.

Ministar se ovom prilikom zahvalio dosadašnjem vojnom muftiji Ismail ef. Smajloviću na nesebičnom angažmanu i rezultatima koji su postignuti u proteklom periodu, a tiču se upotpunjenja vjerskih prava i sloboda pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. „Novoimenovani vojni muftija Hadis ef. Pašalić ima težak i odgovoran zadatak u vođenju Vojnog muftijstva, imajući u vidu rezultate koje je postigao njegov prethodnik. MO BiH će mu pružiti potrebnu pomoć, imajući u vidu da uredi vjerskih službi funkcionišu u uslovima koje karakterizira specifičnost vojne službe u MO i OS BiH”, izjavio je ministar Osmić u obraćanju prisutnima.

On je u svom govoru istakao da su MO i OS BiH i u ovom segmentu, kao i u mnogim drugim, dostigli zahtjevane NATO standarde i da su naše Oružane snage i na ovom polju svojevrstan kuriozitet, jer je Vjerska služba u MO i OS BiH jedinstvena u svijetu po svojoj strukturi i načinu funkcioniranja.

Vojni biskup don Tomo Vukšić je govorio o ulozi i značaju Vjerske službe u MO i OS BiH i naglasio izuzetnu saradnju tri ureda, a sve u svrhu boljeg i funkcionalnijeg organiziranja brige o duhovnim potrebama pripadnika MO i OS BiH.

Vojni biskup je biranim i riječima hvale govorio o svom iskustvu u radu sa dosadašnjim vojnim muftijom Ismailom Smajlovićem i poželio da se ta saradnja nastavi u budućnosti i sa novoimenovanim muftijom Pašalićem.

Nakon svečanog uručenja Murasele i tradicionalnog čina stavljanja ahmedije i ogrtanja džubetom (obredno odijelo) prisutnima se obratio vojni muftija, Hadis ef. Pašalić, koji je zahvalio reisu-l-ulemi IZ u BiH na ukazanom povjerenju i predatom emanetu, uz prisegu da će povjerenu dužnost obavljati savjesno i u skladu sa tradicionalnim izvorima islama.

On je u svom obraćanju kazao da će on, kao vojni muftija, i vojni imami u strukturi vojnog muftijstva biti na usluzi pripadnicima OS BiH i pomoći da Oružane snage BiH uspješno izvršavaju svoju misiju i da čim prije postanu dio euroatlantske porodice.

Na kraju zvaničnog dijela ceremonije inauguracije vojnog muftije, svoju poruku i tradicionalno predramazansko obraćanje pripadnicima MO i OS BiH, ovim povodom uputio je i reisu-l-ulema IZ-e u BiH mr. Husein ef. Kavazović.

Reisu-l-ulema Kavazović je ovom prilikom kazao da je važna uloga duhovne brige u Oružanim snagama BiH, i da su vidljivi rezultati koje je ostavrio Ured vojnog muftije na čelu sa muftijom Smajlovićem.
On je naglasio da su muftija i vojni imami tu da pomognu vojnicima i oficirima u OS BiH, te da uzdignu pravednika u sebi, a poraze nasilnika i da pomognu da se odnjeguju plemenite vrline u svakom čovjeku, zarad dobrobiti i blagostanja naših OS BiH, naše šire zajednice i naše domovine Bosne i Hercegovine.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA