Ured vojnog muftije

Obilježavanje Mevluda – rođenja Poslanika Muhammeda, a.s., u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine

26.12.2014

Prema ovogodišnjem Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, 12. rebiu-l-evvel, dan rođenja Muhammeda, a.s., je u subotu 03. januara 2014. godine. S tim u vezi, a prema Planu obilježavanja Mevluda – rođenja Poslanika Muhammeda, a.s., kojeg je sačinio Ured Vojnog muftije, realizirano je niz aktivnosti na lokacijama Oružanih snaga BiH.

Centralni program u povodu obilježavanja Mevluda realiziran je 23.12.2014. godine u kasarni ''Kozara'' u Banja Luci. Tom prilikom prisutnima se obratio Hasan Atli, ataše za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u BiH. Po završetku ove aktivnosti, Vojni muftija Hadis-ef. Pašalić je posjetio muftiju banjalučkog, dr. Osmana Kozlića, koji je goste primio u adaptiranim i veoma lijepim prostorijama muftijstva. Posjetom i predavanjem Vojnog muftije obilježen je i Mevlud u kasarni ''Božan Šimović'' u Čapljini 24.12.2014. godine. U kasarni ''Rajlovac'' 25.12.2014. godine prigodan mevludski program izveli su vojni imami, a poučno i nadahnuto predavanje održao je hafiz Mevludin Dizdarević. U okviru obilježavanja Mevluda, 26. decembra bit će održane tematske hutbe i realizirani prigodni mevludski programi u svim mesdžidima u kasarnama OS BiH. Nastavkom saradnje sa Medžlisom Islamske zajednice u Sarajevu planirana su, također, četiri predavanja uglednih profesora i poznavalaca života i djela Poslanika Muhammed, a.s., u Domu OS BiH, počevši od 29.12.2014. godine.

Prigodne mevludske programe za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pripremali su i realizirali vojni imami. Posebna pažnja posvećena je učenju Mevluda, tj. stihovanog životopisa Muhammeda, a.s. Cilj ovih programa je bio da se prisutni podsjete na to da je Muhammed, a.s., najodabranije biće koje je Allah, dž.š., stvorio, te da ono sa čim je on došao ima nemjerljiv značaj za ljudski rod. Podsjetili smo se da je uzoritost Poslanikova, a.s., između ostalog, utemeljena i na činjenici da je poštovao svakog čovjeka i čuvao njegovo dostojanstvo.

Info-Ured Vojnog muftije


4 FOTO GALERIJA