Ured vojnog muftije

Posjeta vojnog atašea Ambasade Republike Turske u BiH vojnom muftiji

13.10.2015

Vojni muftija Hadis-ef. Pašalić je sa saradnicima 12. oktobra 2015. godine u Uredu vojnog muftije primio vojnog atašea Ambasade Republike Turske u BiH brigadira Aytuga Sekera te ga upoznao sa aktivnostima Vojnog muftijstva koje se realiziraju u cilju vođenja brige o duhovnim potrebama muslimana uposlenika Ministarstva odbrane i pripadnika Oružanih snaga BiH.

Vojni muftija se posebno osvrnuo na aktivnosti koje u njihovoj realizaciji pomaže i Ambasada Republike Turske, Ured za vjerske poslove pri Ambasadi, kao i vojska Republike Turske za čije se prisustvo u BiH, kao važnog faktora mira, vojni muftija Pašalić naročito zahvalio.

Vojni muftija je, također, iskazao svoju zahvalnost za stalnu podršku kroz projekt edukacije mladih oficira pripadnika Oružanih snaga BiH u Republici Turskoj, izrazivši nadu da će biti u prilici posjetiti taj mladi i perspektivni oficirski kadar i dati im potreban podstrek za kvalitetno upotpunjavanje njihovog školovanja i stručnog usavršavanja.

Kroz ugodan razgovor, vojni muftija je podsjetio brigadira Sekera na važne toponime i mjesta na kojima se organiziraju vjerske aktivnosti u cilju čuvanja vjerskog identiteta i kulture sjećanja, a to su Ratna džamija na Igmanu i Kušlat džamija u Zvorniku. Dogovoreno je da će se uz podršku Ambasade Republike Turske u BiH u narednom periodu te aktivnosti nastojati duhovno i kulturno obogatiti i osnažiti.

Info- Ured vojnog muftije