Ured vojnog muftije

Obilježavanje Nove 1437. hidžretske godine u Vojnom muftijstvu

21.10.2015

U povodu obilježavanja Nove 1437. hidžretske godine vojni imami sa Vojnim muftijom Hadis-ef. Pašalićem na čelu, realizirali su nekoliko značajnih aktivnosti u vojnim mesdžidima Oružanih snaga BiH.

Nakon što su održane prigodne tematske hutbe posvećene značajnim porukama hidžre, predavanjima na nekoliko lokacija skrenuta je dodatna pažnja na ovaj veoma značajan događaj u povijesti islama. Tako je predavanje u kasarni ''Božan Šimović'' u Čapljini održao Glavni imam OS BiH, Nesib-ef. Hadžić, u kasarni ''Kozara'', Glavni imam MIZ Banja Luka, Muhedin-ef. Spahić, dok se veoma poučnim vazi-nasihatom pripadnicima OS BiH u kasarni ''Travnik'' obratio muftija travnički, Ahmed-ef. Adilović.

Centralni program u obilježavanju Nove hidžretske godine realiziran je u kasarni ''Dubrave'' gdje su, u prisustvu velikog broja pripadnika OS BiH, vojni imami izveli prigodan program, učeći Kur'an Časni, izvodeći ilahije i čitajući tekstove o hidžri i njenim porukama. Čestitajući domaćinu na lokaciji, brigadnom generalu Kenanu Dautoviću, kao i svim prisutnim nastupajuću Novu hidžretsku godinu, Vojni muftija je podsjetio na univerzalne poruke ovog događaja i, u kontekstu aktualnih zbivanja u islamskom svijetu i velikog egzodusa i pomjeranja stanovništva, skrenuo pažnju na ustrajnost u izvršavanju propisanih dužnosti i čuvanja jedinistva bosanskohercegovačkih muslimana i njihove Islamske zajednice. Po završetku programa upriličena je i izložba kaligrafskih radova prof. Nermine Baraković-Kamberović, a boravak u Tuzli Vojni muftija je u pratnji svojih saradnika iskoristio za posjetu penzionisanim vojnim imamima, Osman-ef. Kavazoviću i Aliji-ef. Jusiću.

Program obilježavanja Nove hidžretske godine upotpunjen je džuma-namazom 16. oktobra 2015. godine u kasarni ''Rajlovac'', gdje se, u svojstvu hatiba, muslimanima u sistemu odbrane obratio i Reisu-l-ulema, Husein-ef. Kavazović. Reisu-l-ulema je ukazao na mnoga važna značenja hidžre i na to da je muslimanima obaveza da žive u miru i prijateljstvu i da pošteno rade i zarađuju. U povodu jubileja 10. godišnjice funkcioniranja Oružanih snaga BiH Reisu-l-ulema je uputio svoju čestitku pozivajući muslimane u sistemu odbrane da čuvaju mir i zajedništvo, i da neprestano ulažu napore u razvoju i unapređenju tog sistema.

Vrijedno je spomenuti da je Nova hidžretska godina na svim lokacijama obilježena u duhu naše lijepe tradicije, tako što se pripremala i dijelila halva, koja je za ove prilike propisana Pravilnikom o ishrani u OS BiH.

info- Vojno muftijstvo

4 FOTO GALERIJA