Ured vojnog muftije

Manifestacija ''Odbrana BiH - Igman 2016''

10.8.2016

Ovogodišnja manifestacija ''Odbrana BiH - Igman 2016.'', otvorena je u četvrtak 4. augusta na Memorijalnom centru Kovači, učenjem Fatihe i odavanjem počasti šehidima i palim borcima.

Isti dan, poslije akšam-namaza, u prepunoj Ratnoj džamiji na Igmanu, proučen je mevlud i zikr. Akšam-namaz je imamio prvi imam Ratne džamije na Igmanu, Omer-ef. Krupalija,  a jaciju-namaz  bivši vojni muftija Ismail-ef. Smajlović. Mevludski program su izveli sarajevski imami, a zikr vodio Haris-ef. Hadžić, vekil Nakšibendijske tekije na Mejtašu. Predavanje u ovoj posebnoj prilici održao je Ermin-ef. Vučkić, glavni imam Medžlisa IZ Ključ, koji je naglasio da ''čuvanje islama i domovine BiH, kao i lijepog porodičnog života, predstavljaju vrijednosti koje su nam u emanet ostavili naši šehidi''.

U predivno veče u Ratnoj džamiji na Igmanu, u programu su učestvovali i vojni imami iz Kraljevine Velike Britanije, imam Asim Hafiz, i Kraljevine Holandije Suat Aydin. Oni su kazali su da je ovo jedno neprocjenjivo iskustvo za njih i da je veoma važno da sjećanje na šehide BiH ima međunarodni karakter, jer način na koji su se oni borili i ono za što su se borili nosi značajnu poruku za sve ljude širom svijeta a posebno za one koji žive u Evropi.

Sutradan, 5. augusta 2016. godine, otpočeo je centralni dio manifestacije ''Odbrana BiH - Igman 2016.'', kada su brojne delegacije vojnog, političkog i vjerskog života na spomen-obilježjima: Grkarica, Veliko polje, Mrazište i Brezovača, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odale počast šehidima i palim borcima za odbranu BiH.

Prizor oko Ratne džamije na Igmanu pred džumu-namaz bio je doista prelijep, kada se u desetine safova ispred džamije našlo nekoliko hiljada musallija da obave džumu, a iza džamije žene su također u džematu obavile namaz.

Sat pred džumu, kod Ratne džamije na Igmanu, počeo je vjerski program kojeg su izveli: vojni imami Haris Hadžić, Nihad Zukorlić, Jakub Muratović, hafiz Aldin Hodžić, prof. hfz Omer Zulić i hfz Yunuz Kocak iz Republike Turske, učeći Kur'an, a Bilal Zukan izvodeći ilahije i kaside.

U svom obraćanju Nesib-ef. Hadžić, glavni imam Oružanih snaga BiH, poselamio je prisutne, a posebno Vojnog muftiju, Hadis-ef. Pašalića, muftiju Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, Pašu-ef. Fetića, muftiju sarajevskog, dr. Enes-ef. Ljevakovića, muftiju travničkog, dr. Ahmed-ef. Adilovića, delegacije vojski Kraljevine Velike Britanije i Kraljevine Holandije, predstavnike Republike Turske, te predstavnike vojnih i društveno-političkih vlasti BiH.

Prisutni su stajanjem i velikim aplauzom pozdravili ratne zastave koje su nosili polaznici mekteba Medžlisa IZ Žepče, odnosno džemata Željezno Polje. Njih su predvodili Zuhdija-ef. Ridžal i Jakub-ef. Hadžić, koji su od strane Rijaseta IZ BiH za 2016. godine proglašeni najboljim muallimima.

Ovom prilikom dr. Salko Bukvarević, predsjednik Organizacionog odbora  manifestacije ''Odbrana BiH - Igman 2016.'' i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, uručio je Nurudinu Džihi, direktoru Fonda Memorijala, priznanje za doprinos na ime organizacije manifestacije ''Odbrana BiH - Igaman 2016.''.

U svom obraćanju, koje je uslijedilo pred klanjanje džume-namaza, Hadis-ef. Pašalić, vojni muftija, istakao je: ''Da bi imali prosperitetnu zemlju i jake oružane snage, svi pojedinačno moramo ulagati maksimalan napor, upućivati dove Uzvišenom za pomoć i stalno imati na umu da je ovdje, kao i na drugim mjestima, prolivena šehidska krv za odbranu dina i domovine.''

Prelijepim ezanom koji je proučio, hafiz Junuz Kocak, počeo je džuma-namaz. U svojoj hutbi dr. Zuhdija Hasanović, dekan FIN-a, nekoć aktivni borac za odbranu domovine, između ostalog poručio je: ''Igman je bio i ostao simbol odbrane i slobode. Koliko ćemo uživati u tim Božijim blagodatima slobode i mira zavisi u mnogome od nas i naše odgovornosti prema životu kojeg živimo.'' Džumu-namaz predvodio je muftija sarajevski, dr. Enes-ef. Ljevaković, a Dovu za domovinu proučio je muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, Pašo-ef. Fetić. Uz tekbire ispraćene su ratne zastave, koje su nosili polaznici mekteba Željezno Polje, čime je vjerski program kod Ratne džamije na Igmanu završen.

Vojno muftijsvo je uz vlastite i kapacitete Islamske zajednice, kao i kvalitetnu saradnju sa Ministarstvom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i brojnim civilnim organizacijama, uložilo maksimalan napor da vjerski dio programa manifestacije ''Odbrana BiH - Igman 2016.'' bude izuzetno kvalitetan i da prođe u najboljem redu. Za ovu priliku vrijedno je istaći da je izgrađena musalla na platou, ispred Ratne džamije, a svi prisutni kod džamije i nakon kulturno-umjetničkog programa na Velikom polju, uz podršku Ministarstva odbrane BiH, počašćeni su vojničkim grahom.

info- Ured vojnog muftije

5 FOTO GALERIJA