Ured vojnog muftije

Realizovan dvodnevni seminar za uposlenike Vojnog muftijstva u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

24.12.2018

U okviru godišnje analize rada vojnih imama, prema planu Ureda Vojnog muftije, a uz podršku Rijaseta Islamske zajednice, u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, 19. i 20. decembra 2018. godine, realizovan je dvodnevni seminar za uposlenike Vojnog muftijstva.

Seminar je otvoren obraćanjem Vojnog muftije, Hadisa-ef. Pašalića i glavnog imama OS BiH, Nesiba-ef. Hadžića. Vojni muftija je dao uvodne napomene o programu seminara, koji je započet analizom rada Vojnog muftijstva u 2018. godini. U poslijepodnevnim satima održana je godišnja skupština Okružnog odbora Udruženja ilmijje Vojno muftijstvo, gdje je podnesen godišnji izvještaj o radu i proveden izborni proces za sve nivoe funkcioniranja ovog odbora. Završna aktivnost prvog dana je bio obilazak „Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida“ u Sarajevu.

Narednog dana, kao predavači na seminaru, učešće su uzeli dr. Safija Malkić, doc. dr. Elvira Duraković-Belko i prof. dr. Jusuf Žiga. Njihova izlaganja su po redoslijedu obuhvatala temu „Žena muslimanka u Oružanim snagama BiH – Stvarnosti i izazovi (teološki, psihološki i sociološki aspekti).“ Pored vojnih imama, predavanjima su prisustvovale i muslimanke – uposlenice MO i pripadnice OS BiH. Korisna izlaganja koja su prisutni mogli da slušaju i o njima diskutuju, ponudila su širu sliku stanja bosanskohercegovačke muslimanke u sistemu odbrane Bosne i Hercegovine, te njenog nastojanja da u okviru tog sistema traži odgovore na savremena pitanja i dileme o praktikovanju svoje vjere.

Po završetku programskih aktivnosti seminara, Vojni muftija se zahvalio prisutnima za učeće i istakao važnost ovakvih programa edukacije u smislu iznalaženja odgovora na mnoštvo savremenih pitanja koja se tiču muslimana u BiH ali i u svijetu.

info-Ured Vojnog muftije

3 FOTO GALERIJA