Ured vojnog muftije

Radna posjeta Vojnog muftijstva Ministarstvu odbrane Velike Britanije

25.2.2019

Na poziv Ureda vojnog atašea Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u kojem se tretira civilno vojna saradnja i saradnja u oblasti vjerske službe, vojni muftija Hadis-ef. Pašalić i savjetnik vojnog muftije Muhamed-ef. Okić su, u sklopu delegacije MO BiH, 20.02.2019. g., uzeli učešće u radnoj posjeti koja je dio bilateralno-odbrambene saradnje Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Velike Britanije.

Prvog radnog dana posjete, nakon sastanka sa glavnim imamom OS Velike Britanije, delegacija MO BiH se sastala sa ministrom odbrane Velike Britanije. Sastanku je prisustvovao vojni ataše Velike Britanije u BiH, pukovnik Jonathan Williamson, kao i vojni ataše Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji, brigadir Nedžad Sadiković. Tema sastanka je bila buduća saradnja sa imamskom službom Oružanih snaga Velike Britanije i „Treća međunarodna konferencija vojnih imama“ koja će se u septembru ove godine održati u Sarajevu, u organizaciji Vojnog muftijstva. Istog dana, delegacija MO BiH je prisustvovala Forumu muslimana u OS Velike Britanije, gdje je dobila priliku da podijeli iskustva sa muslimanima pripadnicima OS Velike Britanije.

 

Delegacija će u narednim danima iskoristiti priliku da posjeti različite civilne organizacije u Velikoj britaniji, a među njima i Organizaciju „Remembering Srebrenica“. Radni dio posjete delegacije MO BIH završit će se 23.02.2019. godine panel diskusijom o temi „Evropski muslimanski identitet“ na Britansko islamskoj konferenciji 2019., čiji je organizator Amnesty International UK Human Rights Action Centre.

 

Uz razmjenu i sticanje novih iskustava, te druženje sa pripadnicima Vjerske službe OS Velike Britanije, ova posjeta je, pored unapređenja saradnje među dvjema vjerskim službama, zasigurno jedno bogato i pozitivno iskustvo u pogledu organiziranja vjerskog života u aktuelnim prilikama.

 

info – Ured vojnog muftije

3 FOTO GALERIJA