Ured vojnog muftije

Počela sa radom 3. Međunarodna konferencija vojnih imama

23.9.2019

Treća Međunarodna konferencija vojnih imama, koju organizira Vojno muftijstvo kao dio vjerske službe u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, zvanično je počela sa radom u ponedjeljak, 23. septembra 2019. godine u Domu OS BiH.

Na konferenciji učestvuje oko 50 vojnih imama i kapelana iz 13 zemalja svijeta i to iz: SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kanade, Republike Francuske, Kraljevine Holandije, Kraljevine Saudijske Arabije, Malezije, Kraljevine Belgije, Katara, Kraljevine Norveške, Republike Hrvatske, Republike Austrije i Švicarske.

Konferencijski sadržaj će pružiti mogućnost učesnicima da razmijene iskustva o organizaciji vjerskog života u sistemu odbrane, posebno ona iskustva stečena učešćem u vojnim mirovnim misijama.

Vojni muftija Hadis Pašalić je na početku konferencije izrazio dobrodošlicu i uputio riječi zahvalnosti učesnicima, a posebno ministrici odbrane Marini Pendeš i načelniku Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovniku Seadu Mašoviću bez čije podrške organizacija ovog značajnog skupa ne bi bila moguća. Također, vojni muftija Pašalić je istakao da je učešće na konferenciji vid podrške u nastojanjima da se „vojnicima, njihov život i rad u kasarnama učini kvalitetnijim, odnosno da im omogućimo da svoje vjerske propise mogu izvršavati u skladu sa vjerama koje im nalažu.“

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Sead Mašović izrazio je zadovoljstvo što se ovakva konferencija održava u multietničkom i multireligijskom gradu Sarajevu u Bosni i Hercegovini, te naglasio da je „poštivanje ljudskih prava i sloboda u svim segmentima društva od izuzetne važnosti, a skup vjerskih i vojnih lica dokaz je da je pravo i sloboda na opredjeljenje važan pokazatelj dostignutog stepena poštivanja ljudskih prava i sloboda u jednom društvu, što je definisano kako pravnim tako i društvenim normama. „Sve to je u skladu sa NATO konceptom savremenih oružanih snaga, jer je vjerska služba jedan izuzetno važan segment u konstruiranju i održavanju morala vojnika, podoficira i oficira“, kazao je general Mašović.

U sklopu konferencije za srijedu, 25. septembra 2019. godine, planirana je promocija zbornika radova „Islamski koncept mira sigurnosti i slobode“, potpisivanje „Izjave o osudi svake vrste ekstremizma i isključivosti“, te svečana akademija povodom 20. godišnjice osnivanja Vojnog muftijstva, za kada je planirano obraćanje ministrice odbrane Marine Pendeš, glavnog kapelana EUCOM-a te reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.                                                   

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

24 FOTO GALERIJA