Ured vojnog muftije

Održana Svečana akademija u povodu 20. godišnjice Vojnog muftijstva u sistemu odbrane Bosne i Hercegovine

26.9.2019

Svečana akademija u povodu 20. godišnjice Vojnog muftijstva, kao jedne od tri vjerske službe u sistemu odbrane Bosne i Hercegovine, održana je u Domu OS BiH, u srijedu 25. septembra 2019. godine. Na Svečanoj akademiji prisutni su bili predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Islamske zajednice u BiH, međunarodne zajednice, vjerskog života, te predstavnici vlasti kao i učesnici Treće međunarodne konferencije vojnih imama.

Ministrica Pendeš je u svom obraćanju pozdravila prisutne te vojnom muftiji, njegovim prethodnicima i saradnicima čestitala 20. godišnjicu uspostavljanja vojnog muftijstva. „BiH je sekularna država u kojoj je sloboda vjere i njeno ispovijedanje jedno od osnovnih prava čovjeka. Bez uvažavanja različitosti među pojedincima i kolektivitetima ne može se graditi stabilno društvo u sadašnjosti, ali ni ostvariti pretpostavke za bolju budućnost“, kazala je ministrica Pendeš. Naglasila je da odbrambena reforma u BiH može biti primjer za buduće reformske procese u našoj zemlji na evroatlantskom putu. Na kraju svog obraćanja, ministrica Pendeš je svim prisutnim poželjela mir u duši i zahvalno srce.

Vojni muftija Hadis Pašalić se osvrnuo na historijat organiziranja vjerskog života u vojsci naglasivši da je postojanje i djelovanje Vojnog muftijstva, kao dijela vjerske službe u MO BiH, dokaz trasiranog evroatlantskog puta. Definirajući svoju misiju i ciljeve, Vojno muftijstvo je odlučno da kroz organizaciju vjerskog života ohrabri muslimane u izvršavanju njihovih vojnih obaveza i zadataka i poduči ih vjeri u kojoj su univerzalne ljudske vrijednosti zaštićene i nepovredive, istakao je vojni muftija Pašalić.

Kleet Barcley, glavni kapelan EUCOM-a, pohvalio je predan rad Vojnog muftijstva te istakao važnost vojnog osoblja sa izgrađenim integritetom, duhovnom snagom, otpornošću i snažnim karakterom za održanje mira i zaštitu vrijednosti.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein Kavazović čestitao je 20. godišnjicu Vojnog muftijstva, izrazivši zadovoljstvo što je ono zaživjelo zahvaljujući partnerstvu vjerske zajednice sa državom. Izrazio je uvjerenje da OS BiH kako svojim vojnim kapacitetom, tako i sistemom sveukupnih vrijednosti ulijevaju povjerenje svim građanima BiH.

Na kraju Svečane akademije ministrica odbrane BiH uručila je pisane pohvale za predani rad i organizaciju poslova u strukturi OS BiH brigadnim imamima Harisu Hadžiću i Ibrahimu Ćatiću.

Vojni muftija je uručio zahvalnice učesnicima Treće međunarodne konferencije vojnih imama i to pukovniku u Oružanim snagama Kraljevine Holandije i šefu Imamske službe u vojsci Kraljevine Holandije gospodinu Aliju Eddaoudiju, savjetniku u Ministarstvu odbrane Kraljevine Velike Britanije za vjerska pitanja islama gospodinu Hafizu Asimu  i savjetniku za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu muftiji Hasanu Atliju.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH uručio je zahvalnicu i priznanja Ismailu Smajloviću za poseban doprinos u uspostavi, funkcioniranju i razvoju Vojnog muftijstva, te štabnom imamu Salihu Grabusu i bataljonskom imamu Enveru Merdiću.

Svečani program završen je koncertom duhovne muzike i muzike koja se prepoznaje kao svjetsko dobro.

Ureda za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

23 FOTO GALERIJA