Ured vojnog muftije

U sklopu Treće međunarodne konferencije vojnih imama potpisana „Izjava o osudi svake vrste nasilnog ekstremizma i isključivosti“

25.9.2019

„Izjava o osudi svake vrste nasilnog ekstremizma i isključivosti“ potpisana je u srijedu, 25. septembra 2019. godine, u sklopu Treće međunarodne konferencije vojnih imama, kojoj je domaćin Vojno muftijstvo kao dio vjerske službe u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Izjavu su pored vojnog muftije Hadisa Pašalića potpisali vojni imami i kapelani iz Kraljevine Holandije, Republike Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Kraljevine Saudijske Arabije, Malezije, SAD, Katara, Kanade, Kraljevine Norveške, Kraljevine Belgije, Republike Hrvatske, Republike Austrije i Švajcarske Konfederacije. U Izjavi se osuđuje svaka forma nasilnog ekstremizma, radikalizma i nepravde bilo gdje u svijetu, te izražava opredijeljenost u davanju punog doprinosa kroz sistem odbrane u odbacivanju svake vrste nasilnog ekstremizma, radikalizma i isključivosti.

Zamjenik ministra odbrane Sead Jusić prisustvovao je promociji zbornika radova „The Islamic Concept of Peace, Freedom and Security“, koja je prethodila potpisivanju „Izjave o osudi svake vrste nasilnog ekstremizma i isključivosti“.

Zamjenik komandanta Оperativne komande OS BiH za operacije brigadni general dr. Kenan Dautović je u svom obraćanju na promociji istakao naučnu vrijednost i visoke akademske standarde pomenutog Zbornika izdvojivši pojam slobode koji u filozofskom smislu označava izbor, ali i odgovornost. General Dautović se osvrnuo i na 20. godišnjicu Vojnog muftijstva koje je jedno od tri vjerske službe u Oružanim snagama BiH.

Na promociji Zbornika radova, u čijoj pripremi je učestvovalo Vojno muftijstvo, zvaničnicima i učesnicima Treće međunarodne konferencije vojnih imama obratio se Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Na svečanoj akademiji u povodu 20. godišnjice uspostave Vojnog muftijstva u sistemu odbrane BiH obratit će se ministrica odbrane Marina Pendeš. Svečana akademija će se održati u Domu OS BiH, u srijedu, 25. septembra 2019. godine.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

9 FOTO GALERIJA