Ured vojnog muftije

Centralna svečanost u povodu obilježavanja Mevluda u Oružanim snagama BiH

7.11.2019

Centralna svečanost u povodu obilježavanja Mevluda, rođenja Poslanika Muhammeda a.s., realizovana je 06.11.2019. godine, u kasarni ''7. Muslimanske brigade'' u Zenici, a prisustni su bili uposlenici Ministarstva odbrane i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Domaćin ove svečanosti je bio 1. bataljon 5. pješadijske brigade OS BiH, na čelu sa komandantom, pukovnikom Elvirom Faljićem. Tom prilikom, prisutnima se obratio hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, muftija zenički, koji je iskoristio priliku da prisutnima, na jedan ilustrativan način, prenese nekoliko crtica iz Poslanikovog, a.s., života koje su, kao i njegov cijeli život, uputa vjernicima do Sudnjeg dana.

Pored muftije Dizdarevića, prisutnima se obratio i vojni muftija, Hadis-ef. Pašalić koji je, pored jednog veoma korisnog predavanja o aktuelnim društvenim temama, iskoristio priliku da čestita mladim vojnicima završetak vojničke obuke, te da poželi uspjeh kadetima na obuci za podoficire. Mladim vojnicima je u znak dobrodošlice u OS BiH, na ovoj svečanosti simbolično dodijeljen Kur’an Časni.

Prigodan mevludski program za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pripremili su i realizovali vojni imami u saradnji sa imamima Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. U okviru obilježavanja mjeseca Mevluda, u svim mesdžidima u kasarnama OS BiH, bit će održane tematske hutbe i realizovani prigodni mevludski programi.

Prema ovogodišnjem Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, 12. rebiu-l-evvel, dan rođenja najodabranijeg među svim svjetovima, Muhammeda, a.s., je u subotu, 9. novembra 2019. godine. Tim povodom, a prema Planu obilježavanja Mevluda - rođenja Poslanika Muhammeda, a.s., kojeg je sačinio Ured Vojnog muftije, Vojno muftijstvo organizuje niz aktivnosti na lokacijama Oružanih snaga BiH.

Info - Ured vojnog muftije

3 FOTO GALERIJA