Ured vojnog muftije

Posjeta glavnog kapelana EUCOM-a predstavnicima vjerske službe Ministarstva odbrane BiH

27.12.2019

U organizaciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, predstavnici jedinstvene vjerske službe u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine primili su 27. decembra 2019. godine u radnu posjetu glavnog kapelana EUCOM-a (Komanda američke vojske za Evropu) brigadira Kleet Barclaya.

Vojni muftija Hadis Pašalić, vojni biskup monsinjor Tomo Vukšić i nastojatelj protojerej Milorad Milinković, uz izraze dobrodošlice, upoznali su glavnog kapelana Barclaya sa načinom djelovanja Vojnog muftijstva, Vojnog ordinarijata i Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva, službi koje djeluju u sistemu odbrane Bosne i Hercegovine četrnaest godina. Oni su posebno naglasili značaj vjerske službe kao važnog integrativnog faktora u ovoj instituciji koja daje doprinos u efikasnom djelovanju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

 

Glavni kapelan Barclay zahvalio se na prijemu i dugogodišnjoj saradnji koju vjerska služba Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine ima sa kapelanskom službom EUCOM-a, a koja se ostvaruje kroz učešće na godišnjim međunarodnim konferencijama rukovodilaca vjerskih službi u vojsci i stručnoj obuci za vjerske službenike u Oberammergau u Njemačkoj.

On se također još jednom zahvalio što je vjerska služba Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine bila domaćin spomenute međunarodne konferencije 2012. godine i uputio poziv za učešće na ovogodišnjoj konferenciji, koja će biti realizirana od 27. januara do 1. februara 2020. godine u Berlinu.

Na kraju,  glavni kapelan Barclay je još jednom ukazao na važnost saradnje i značaj modela Bosne i Hercegovine i njenih vjerskih zajednica u promicanju vrijednosti mira i koegzistencije, te iskazao raspoloženje za pružanje podrške projektima koji mogu afirmirati ove vrijednosti kroz vjersku službu i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

5 FOTO GALERIJA