Ured vojnog muftije

Deset godina plodne saradnje Vojnog muftijstva i Imamske službe u vojsci Kraljevine Nizozemske

15.7.2021

Posjetom Glavnog imama Oružanih snaga Kraljevine Nizozemske, brigadira Alija Eddaoudija, Vojnom muftijstvu, nastavljena je desetogodišnja saradnja ove dvije institucije koje brinu o pravima muslimana u oružanim snagama i organizaciji vjerskog života.

Težišna tema posjete bila je priprema za narednu Konferenciju imamskih službi u vojskama zapadnih zemalja. Vojni muftija, Hadis-ef. Pašalić, i njegovi saradnici, Glavni imam Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Nesib-ef. Hadžić, i stručni savjetnik, Muhamed-ef. Okić, razmatrali su sa Glavnim imamom Eddaoudijem sadržaj ove Konferencije, a poseban naglasak stavljen je na završne pripreme Zbornika radova o predstavljanju imamskih službi u oružanim snagama zapadnih zemalja.

Brigadir Eddaoudi tokom svoje posjete Vojnom muftijstvu prisustvovao je kolektivnoj dženazi u Potočarima i imao priliku razgovarati sa Reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein-ef. Kavazovićem, te upoznati se sa muftijama Islamske zajednice.

Bataljonski imam Enver-ef. Merdić bio je domaćin Glavnom imamu Eddaoudiju u kasarni "Adil Bešić" u Bihaću, gdje ga je upoznao sa vjerskim životom muslimana na ovoj lokaciji. U vrijeme višednevne posjete, Vojno muftijstvo je gostu upriličilo i obilazak gradova i toponima značajnih za muslimane u Bosni i Hercegovini, poput tekije u Blagaju i Ajvaz-dedine stijene u Pruscu.

4 FOTO GALERIJA