Ured vojnog muftije

Realizovana kvartalna analiza rada Vojnog muftijstva

7.10.2021

Vojno muftijstvo je 5. oktobra 2021. godine u kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ''Božan Šimović'' u Čapljii organizovalo kvartalnu analizu rada. Prema izlaganju i analizi rada prisutnih vojnih imama iz sastava komandi i jedinica Oružanih sanaga Bosne i Hercegovine i uposlenika u Uredu Vojnog muftije, utvrđeno je da je vjerski život muslimana u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine organizovan u skladu sa postojećim planovima i propisima i da su vojni imami, unatoč ograničenjima koja su izazvana pandemijom COVID-19, pružali potrebnu podršku muslimanima u izvršavanju propisanih dužnosti. Na taj način, Vojno muftijstvo je davalo potrebne smjernice muslimanima u vojnoj strukturi za upotpunjavanje propisa islama u redovnim i vanrednim okolnostima.

Delegaciju koju je ispred Vojnog muftijstva predvodio Vojni muftija Hadis-ef. Pašalić i Glavni imam Nesib-ef. Hadžić primio je komandant 4. pješadijske brigade, brigadir Zdravko Rezo, izrazivši veliko zadovoljstvo što se kvartalna analiza rada Vojnog muftijstva realizuje na lokaciji 4.pbr. Vojni muftija se zahvalio brigadiru Rezi na gostoprimstvu i istakao važnost međusobne saradnje svih segmenata sistema odbrane Bosne i Hercegovine u cilju boljeg razumijevanja i efikasnijeg rada.

U okviru dvodnevnog sastanka, upriličena je i posjeta Centru za stare osobe Medžlisa Islamske zajednice Mostar. Tom prilikom Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Džafer-ef. Alić, i direktor Centra, Eldis-ef. Balić, predstavili su uposlenicima Vojnog muftijstva način upravljanja vakufima ovog Medžlisa i Centra. Vojni muftija se zahvalio predsjedniku Aliću i direktoru Baliću za prezentaciju i istakao da rad ovog Medžlisa može poslužiti kao uspješan primjer upravljanja vakufskom imovinom u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine.

Info - VM

3 FOTO GALERIJA