Ured vojnog muftije

Održana godišnja analiza rada Vojnog muftijstva, Skupština Okružnog odbora Udruženja ilmijje Vojnog muftijstva i seminar za vojne imame

23.12.2021

Prema planu rada za 2021. godinu, Vojno muftijstvo je u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 21. i 22. decembra 2021. godine održalo godišnju analizu rada. Vojni imami su kroz svoje izvještaje upoznali vojnog muftiju Hadisa-ef. Pašalića o realizaciji vjerskih aktivnosti u komandama i jedinicama, poteškoćama na koje su nailazili zbog organičenih uvjeta uzrokovanih pandemijom koronavirusa, te iznijeli svoje prijedloge o radu za narednu 2022. godinu.

Vojni muftija Pašalić, se zahvalio vojnim imamima na prednom radu i traženju najboljih mogućnosti da vjernici muslimani u sistemu odbrane na adekvatan način izvršavaju propisane dužnosti. S ozbirom na ukupne okolnosti u zemlji, pa tako i u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine, vojni muftija je zatražio od vojnih imama da ostanu posvećeni misiji promicanja mira i građenja kvalitetnih odnosa u cijelom kolektivu i strukturi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U okviru ove analize, organizirana je i Skupština Okružnog odbora Udruženja ilmijje Vojnog muftijstva, gdje je podnesen izvještaj o realiziranim aktivnostima u 2021. godini i usvojen Plan rada za 2022. godinu. Predsjednik Okružnog odbora, brigadni imam Haris-ef. Hadžić, posebnu pažnju posvetio je unapređenju određenih aktivnosti kroz pravne akte koji uređuju rad ovog udruženja.

U predstavljanju strukture Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao što je to bila praksa i tokom proteklih godina, Vojno muftijstvo je ovaj put pozvalo predstavnike Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Prisutnima su se obratili direktor Uprave, Zejnil Rebihić, šef Ureda za društvenu brigu, Ibrahim Malanović, te šef Odjela za kurbane, Bilal Memišević. Kroz njihova izlaganja predstavljeni su brojni projekti kojima se ova Uprava i njene organizacijske cjeline bave i na uspješan način inkorporiraju Zajednicu i njene ustanove u društvene tokove života.

Info – Ured vojnog muftije

 

3 FOTO GALERIJA