Ured vojnog muftije

Vojno muftijstvo obilježilo Lejletu-l-Mi'radž u mesdžidu lokacije OS BiH kasarna „Rajlovac“'

25.2.2022

Prema Planu obilježavanja značajnih datuma u kalendaru Islamske zajednice u BiH, Vojno muftijstvo je 24. februara 2022. godine u mesdžidu na lokaciji OS BiH kasarna ''Rajlovac'' obilježilo dolazak Lejletu-l-Mi'radža, jedne od najodabranijih noći u islamskoj tradiciji muslimana. Prigodan program izveli su bataljonski imam hafiz Aldin-ef. Hodžić i brigadni imam Haris-ef. Hadžić, učeći suru ''Feth'' i kelime-i tevhid, a prisutnim pripadnicima OS BiH na ovoj lokaciji obratio se Vojni muftija Hadis-ef. Pašalić.

U svom obraćanju muftija Pašalić je podsjetio na važnost ove noći u poslaničkoj misiji Muhammeda, a.s., i na značaj predanog izvršavanja propisa namaza u životu vjernika koji je došao kao dar vjernicima u ovoj mubarek noći. On je, također, skrenuo pažnju i na nadolazeći državni praznik 1. mart, Dan nezavisnosti, i obilježavanje trideset godina jednog od najznačajnih datuma u novijoj historiji BiH. Pripadnicima Oružanih snaga BiH poručio je da duhovni temelj, namaz, treba da ih stalno podstiče da budu bolji u izvršavanju njihovih profesionalnih dužnosti, a da svijest o duhovnim temeljima treba jačati svijest o važnosti fizičke opstojnosti zajedničke kuće, Bosne i Hercegovine.


Nakon završenog programa vojni imam na ovoj lokaciji Nihad-ef. Zukorlić, kao i vrijedni muslimani u kasarni ''Rajlovac'' pripremili su halvu i šerbe za sve prisutne.

Treba spomenuti da su isti dan vojni imami na čelu sa Vojnim muftijom i Glavnim imamom Nesib-ef. Hadžićem održali prvi predramazanski sastanak, pripremajući i uokvirujući potrebne planove kako bi predstojeće ramazanske aktivnosti i sve radosti koje on donosi sa sobom bile potpune i na najbolji način organizirane.