Ured vojnog muftije

Veliki iftar u kasarni “Kozara” u Banjој Luci

7.4.2022

Nakon iftara u kasarni "Miralem Jugo" u Mostaru (5.4.2022.), sinoć je (6.4.2022.) u kasarni "Kozara" u Banjoj Luci, u prisustvu velikog broja zvanica (oko 400 prisutnih) realizovan još jedan iftar u organizaciji Vojnog muftijstva.

Radost iftarske večere, uz muslimane postače, dijelili su i pravoslavci i katolici sa ove i drugih lokacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Važne poruke ovom velikom skupu uputili su brigadir Rusmir Mrković, kao domaćin iftara, i muftija zenički dr. Mevludin Dizdarević, izaslanik Reisu-l-uleme IZ u BiH. Brigadir Mrković se zahvalio prisutnim na odzivu, naglasivši da Oružane snage baštine vrijednosti svih vjerskih tradicija u Bosni i Hercegovini. U svojoj besjedi muftija zenički je podsjetio da "svakoj državi vojska predstavlja najbolje od jednog naroda i jedne države", da je ona čuvar i simbol države. On je istakao potrebu i značaj svekolikih ljudskih pregnuća za mir i sigurnost u svakom vremenu, a naročito sada. "Mir je stanje duha, i mir treba tražiti u nama", poručio je muftija Dizdarević. Ugodno iftarsko druženje oplemenio je poznati izvođač ilahija i kasida, Mustafa Isaković. 

Poslije iftarske večere prisutni su klanjali teravih-namaz u mesdžidu kasarne "Kozara", nakon kojeg je Vojni muftija Hadis-ef. Pašalić zahvalio se brigadiru Mrkoviću i vojnim imamima Salih-ef. Grabusu i Bećir-ef. Meštrovcu na uspješnoj organizaciji zajedničkog iftara koji je na najbolji način ukazao na integrativni značaj vjerske službe u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Info – Ured VM

4 FOTO GALERIJA