Ured vojnog muftije

Mevlud u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH

28.9.2023

Mevludski mjesec uvijek je bio prigodna prilika da muslimani u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine na poseban način evociraju uspomene na voljenog Poslanika, a.s., i podsjete se na značaj njegovog sunneta kao izvora vjere i uzorite životne prakse. Povod je to i za duhovnu okrepu i motivaciju uposlenika Ministarstva odbrane i pripadnika Oružanih snaga za efikasnije djelovanje u sistemu odbrane Bosne i Hercegovine.

Imajući to u vidu, Vojno muftijstvo sa vojnim imamima u mesdžidima kasarni širom domovine organizirat će programe, s ciljem obilježavanja ovog značajnog datuma u kalendaru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Centralna mevludska svečanost

U mesdžidu kasarne "7. muslimanske brigade" u Zenici je 27. septembra 2023. godine realiziran program Centralne mevludske svečanosti u Vojnom muftijstvu. Pred okupljenim uposlenicima Ministarstva odbrane i pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa različitih lokacija, prigodan program izveli su vojni imami i hor Medžlisa IZ-e Kiseljak.

Prigodnom mevludskom druženju na lokaciji Oružanih snaga BiH ove godine su prisustvovali i predstavnici imamske službe NATO zemalja iz Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Norveške, gdje je vojni imam iz Oružanih snaga Norveške Najeeb ur Rehman Naz uzeo učešće u programu mevluda interpretacijom prekrasne ilahije na Urdu jeziku.

Predavanje o mevludu, njegovom značenju i značaju održao je glavni imam Medžlisa Kiseljak Kenan ef. Bajrić. Ukazujući na potrebu usklađivanja naših postupaka sa obrascem života, rada i govora (Sunnet) Muhammeda, a.s., u našim životima i našim međusobnim odnosima, glavni imam Bajrić je posebno istakao plemenitu praksu voljenog poslanika Islama, čijim slijeđenjem će muslimani ostvariti potreban stepen obrednog i ćudorednog ozbiljenja, koje će im osigurati dobrobit i na ovom i na budućem svijetu.  

Nakon obraćanja glavnog imama MIZ Kiseljak, prisutnim učesnicima programa obratio se glavni imam Oružanih snaga Nizozemske Ali Eddaoudi, koji je sa posebnom emocijom govorio o potrebi ljubavi i slijeđenja poslanika Muhammeda a.s., za što je Uzvišeni Bog vjernicima obećao oprost grijeha i sve blagodati i ovog i budućeg svijeta.

Prisutnima se obratio i vojni muftija Hadis-ef. Pašalić koji je u svom govoru pohvalno govorio o pripadnicima OS BiH, kao uzornim i korisnim članovima institucije, zajednice i društva u cjelini.

Muftija Pašalić je posebno pohvalio 1. pješadijski bataljon 5. pješadijske brigade, koji je bio domaćin ove centralne mevludske svečanosti, na čelu sa sadašnjim komandantom ove jedinice, pohvalivši sve dosadašnje komandante od kojih su neki bili i prisutni na svečanosti obilježavanja Mevluda – rođenja Muhammeda a.s.

Vojni muftija je u svojoj poruci pozvao sve odgovorne da u svom radu i djelovanju budu uviđavni prema svojim potčinjenima, da razumiju njihove potrebe i strahove, jer je to najbolji put do ostvarenja postavljenih ciljeva i postizanja željenih rezultata.

Čuvajući lijepu tradiciju, nakon završenog programa, prisutni su imali priliku počastiti se mevludskom halvom i šerbetom.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA