Ured vojnog muftije

Završena godišnja analiza rada Vojnog muftijstva

28.12.2023

Godišnja analiza rada Vojnog muftijstva i utvrđene smjernice djelovanja za 2024. godinu realizirana je tokom 26. i 27. decembra 2023. godine u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Vojni imami su tokom izlaganja predstavili svoj rad i određene izazove sa kojima se susreću u organizaciji vjerskog života za muslimane u Oružanim snagama. Vojni muftija Hadis-ef. Pašalić i glavni imam Oružanih snaga Nesib-ef. Hadžić zahvalili su se vojnim imamima na predanoj misiji i nastojanju da se muslimanima na vojnim lokacijama pruži koliko god je moguće bolja podrška u ostvarivanju njihovih vjerskih prava. Naročito je istaknuta i pohvaljena uloga novih vojnih imama koji su vrijedno nastavili raditi poslove njihovih prethodnika, posebno na polju poboljšanja infrastrukture.

U drugom dijelu ovog dvodnevnog programa, brigadni imam Sabid-ef. Jusić i bataljonski imam Halid-ef. Fočo predstavili su određenu literaturu važnu za razumijevanje vjere i tradicije u Bosni i Hercegovini. Predloženo je da se sa aktivnostima ovog sadržaja nastavi raditi i na drugim lokacijama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Važan dio edukacije vojnih imama tokom ovog programa je upoznavanje sa radom određenih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ove godine predstavljen je Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji se nalazi u Smolućoj (Lukavac). O djelovanju ovog centra govorili su direktor Mevludin-ef. Joldić, socijalni pedagog Kenan Rahmanović. Uposlenici Vojnog muftijstva imali su priliku slušati sa kakvim se teškim problemima suočava naše društvo i zašto je jedan ovakav centar značajan za njegovo zdravo i funkcionalno djelovanje.

Važno je spomenuti da je tokom ova dva dana organizirana i Skupština Okružnog odbora Udruženja ilmijje Vojnog muftijstva na kojoj je pod predsjedavanjem brigadnog imama Haris-ef. Hadžića usvojen Izvještaj o radu za 2023. i usvojen Plan rada za 2024. godinu.

Info – Ured vojnog muftijstva 

4 FOTO GALERIJA